Design av boksplottskjerf

Boksplottet er yndlingsplottet mitt. Vanlige tall og ekstreme tall, symmetriske fordelinger og skjeve fordelinger, en eller flere grupper – alt blir elegant oppsummert med boksplott.

I april utlyste jeg statistrikkekonkurranse på bloggen. Vinneren måtte identifisere hvilket plott som vaiet i vinden ut av et vindu på Realfagsbiblioteket:

DSC_0897

Det var selvsagt et boksplott, og alle som svarte på spørsmålet svarte riktig (kanskje fordi jeg kjente dem alle sammen). Kaninen Rufus trakk en vinner, og nå er det på høy tid både med en utdyping av skjerf-designet, en oppskrift, og ikke minst hedring av vinneren.

Jeg starter med designet.
Boksplottskjerfet ble til i kjølvannet av Michael-Kors-skjerf-feberen, altså perioden da alle brått skulle strikke lange, tykke, grå og perlestrikkede skjerf.

michael-kors-5aadab94df486
Michael Kors-strikkeskjerf på catwalken. Hentet fra http://blog.irelandseyeonline.com/catwalk-sweater-heaven/

Statistrikkebloggeren kunne ikke være dårligere. Langt skulle det være. Grått. Og så klart perlestrikket.

Men hvilken fordeling skulle jeg strikke? Jeg ville helst at skjerfet skulle vise en passe personlig historie med en passe skjev fordeling. Publikasjonslista mi, altså lista som viser alle artiklene jeg har vært med å skrive, passet perfekt. Bak hver publikasjon ligger en passe dose blod, svette og personlige seire, og det kan du lese mer om her.

Først plottet jeg alle tidspunktene for publikasjonene som en lysegrå sirkel på en mørkegrå tidslinje (dette kan du gjerne tegne for hånd på et ark, hvis du vil strikke dine egne yndlingsdata), og så fulgte jeg følgende fremgangsmåte:slide1 slide2

Resultatet ble altså verdens antakelig første strikkede publikasjonsliste, som et boksplott á lá Michael Kors. Det er strikket i Puno, et superlett, mykt og varmt garn. Oppskrift kommer i neste innlegg.

Posører med boksplott på Blindern:

dsc_0993
Statistrikkeblogger i vårsol. (OBS: Bildet er retusjert. I hjørnet bak der jeg sitter var det egentlig en liten haug sneiper. Se, nå er de borte!)
dsc_0946
Niels Henrik Abel burde hatt skjerf.
dsc_0959
Apollon med skjerf.
dsc_0969
Mini-Apollon med skjerf.
dsc_0985
Apollon og mini-Apollon. Jeg har skjerf.
P1050148
Kalde, myke fakta

6 kommentarer til «Design av boksplottskjerf»

  1. Takk, Kristina! Det gjør jeg også 🙂 pst, dere som jobber i forlag, snart banker jeg på *din* dør.

  1. Hurra, så flott! Jeg vet jo at du er en superstrikker, så du fikser nok oppskriften selv, men jeg legger og oppskrift så snart jeg klarer å dekode mine egne notater 😉

 1. Hej,
  Jag tror att vi gick förbi dig strax utanför Vigelandsparken i lördags! Då var det fotografering av blodsockerhalsduk/sjal.
  Jag tänkte efteråt att vi borde ha bett om att få fotogafera din fina sjal. Glada hälsningar Karin från Stockholm
  (Jag är Yarnalized på Ravelry)

  1. Hei, så morsomt! Og så hyggelig at du tok deg tid til å hilse 🙂 Blodsukkerboksplottet kommer på bloggen så snart jeg får tid til å skrive om det. Jeg sjekker deg opp på Ravelry umiddelbart!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *