Nordmenn har verdens lengste påskeferie. Mange synes den er hellig, men det er ikke i religiøs forstand.

Påska er i følge Ole (mannen min) en tid da vi forlater våren på Østlandet og oppsøker kulda på fjellet for å forlenge vinteren, gå på ski på råtten snø, og fyre sure bål. Jeg elsker råtten snø og sure bål! Pølsegrilling. Rusket som fester seg i klisteret under skiene. Fregner. Nikkersstrømper. Lyden av bekken. Gjørmete bil (-Pass deg, ikke kom borti bilen!). Dessuten er påska en tid for strikking.

2009-statistikeren strikker noe som senere viste seg å bli en UFO.

Så da jeg skulle få statistrikkeinspirasjon til bloggen og spurte Ole -Hva tenker du på når jeg sier Påske, kom det derfor relativt overraskende på meg at han svarte

Kathrine påskebål

Bålsjefen (i all ydmykhet).

-Appelsin.

Appelsin, faktisk. Ikke råtten snø eller sure bål. Jeg hadde hodet fullt av – riktig – råtten snø og sure bål, statistikk, påskekrim, og gode, gamle Florence Nightingale, og så raskt muligheten i å slå alt dette sammen til et strikkeprosjekt. Værsågod, her er påskeappelsinsitteunderlaget som nesten ligner på et kakediagram fra Krimkrigen på 1850-tallet:

P1040996

Hva dette har med Krimkrigen og Florence Nightingale å gjøre skal jeg skrive om senere. Men først en appelsinbåtbetraktning.

For å strikke en kakediagraminspirert appelsin, la jeg opp 42 masker og strikket i vei med oransje. Jeg delte av til båter etter eget forgodtbefinnende, men strikkende på flyet på vei til Berlin kom jeg plutselig på at jeg faktisk ikke visste hvor mange båter det er i en vanlig appelsin. Svett! Kanskje jeg strikket noe som ikke finnes?

Det var omtrent umulig å tenke seg frem til et antall, for jeg synes det er så grisete å spise appelsin, at jeg nesten aldri gjør det. Men nå måtte jeg til pers. Og det måtte de rundt meg også. I lunsjen: -Hei, stopp!! Jeg må telle den før du spiser den! Ungene gaflet i seg appelsiner her hjemme, Rema1000-økonomene jeg skulle ha foredrag for, skrelte og telte Rema1000-appelsiner, naboene telte, og sms-ene tikket inn: ’13 båter!’ ‘Hei, 10 appelsinbåter 🙂 Håkon’ ‘Driver du fortsatt med telling av båter? I så tilfelle: 10 og 11′ ’12, 12 og 13 båter.’ ‘9 båter’.

OBS: Vi telte bare hovedbåtene, ikke de små båtene som vokser inni appelsinen nederst.

Etter 44 appelsiner, og ukesvis etter at min strikkede appelsin var ferdig, var resultatet klart:

Histogram

Puh! 12 båter slik jeg har strikket er absolutt mulig, selv om det vanligste er

P1040915

Typisk appelsin. 11 båter.

11 båter (som på bildet over).

Som i alle andre forskningsprosjekter har dette resultatet generert en hel haug med nye spørsmål:

  • Hvorfor i all verden er det 11?
  • Er det like mange båter i alle typer appelsiner?
  • Er det flere båter i store appelsiner?
  • Har klementiner like mange båter som appelsiner?
  • Etc.

Jeg har allerede hatt en Skrell-og-tell-date med 4D på Nesoddtangen skole, så noe av dette kan jeg faktisk svare på nå. Vent og se!

Jeg legger ut oppskriften og strikketipsene som eget innlegg. Enn så lenge: Nyt appelsinene i solveggen! Neste påske kan du også sitte på en uten å bli våt i baken.