Det mykeste stykke tøy jeg har produsert på lenge, er et strikket kakediagram over nordmenns ferievaner i påska.

Appelsin-sitteunderlaget jeg nettopp postet banet veien for det første i en lang rekke av strikkede kakediagrammer.

Noe av det hyggeligste med statistrikk-prosjektet er at å strikke kakediagrammer på båten eller biblioteket er like kontaktskapende som å gå tur med en blå hund.

Noen ler, de fleste er oppriktig nysgjerrige, og mange får jeg-vet-at-jeg-har-hørt-om-det-før-men-hva-i-all-verden-var-egentlig-et-kakediagram??-uttrykket i fjeset.

Sitter du med dette uttrykket i fjeset nå, kan jeg kort si at et kakediagram er en måte å vise frem en inndeling i grupper. Et kakediagram er en sirkel (en kake sett ovenfra) som er delt opp i kakestykker slik at størrelsen på kakestykket tilsvarer størrelsen på en gruppe.

Dessuten kan kakediagrammer være veldig pene:

P1050149

Gruppene i dagens strikketøy er nordmenn på påskeferie.

I følge Aftenpostens påskestatistikkreportasje fra 2015, reiser ca 20 % av nordmenn til utlandet i påskeferien. Jeg tenkte middelhav, glitrende sjø, sol og bading da jeg valgte å strikke 20% av kaka i turkise farger med sølvglittergarn. Men de 20% kan selvsagt også være de som reiser på kald tåketur til London eller harrytur til Sverige.

At 20% reiser til utlandet, betyr at 80% ikke gjør det. Skal man dømme ut i fra bilder på Facebook, handler det da mye om gnistrende skiføre, sol og friluftsliv. (Samt det man har i glasset.)

De 80% går friskt fra hytte til hytte i Rondane med solbærtoddy i koppen, de sitter foran hytta på Tjøme med hvitvin i glasset, de tar selfie med solbriller før de kjører ski ned svarte løyper og drar på after-ski i Hemsedal. De nyter snaufjellet med verdens beste familie, koser seg foran hyttepeisen med noe rødt i glasset, griller pølser med hunden på slep, og alle har nypreparerte skiløyper og strålende sol. Men til tross for alle ski-bildene på Facebook, viser Aftenpostens undersøkelse at mange rett og slett holder seg hjemme. På Facebook nyter de gjerne årets første utepils, iført solbriller. (Noe brunt (?) i glasset.)

Om fargevalget: Innimellom snøflekkene i skogen og rundt oss kommer den brune bakken frem igjen (og sånn som den lukter vår!), og etter hvert blir det grønt.

DSC_0063

Kakediagrammet måler drøyt 60 cm på tvers, og er strikket i dobbel alpakka på pinne 5,5. Fordi jeg er litt skeptisk til å tove alpakka, har denne påskestatistrikken ikke fått samme behandling som appelsitteunderlaget, og er derfor fortsatt mykt og deilig. Altså fungerer det best som piknikkteppe, eller til å varme føttene under mens man sitter i solveggen og koser seg. Eller så kan sikkert hunden ligge på det foran peisen mens den spiser pølserester.

Oppskriften finner du her.