Kuvertveis er dagens nyord, og brukes om heklede blåveis og hvitveis som pryder festbordet. 

Mange oppskrifter kan ikke deles fritt på nettet, men min oppskrift kan dere dele så mye dere vil, så lenge dere linker til bloggen, eller opplyser at den kommer herfra.

Frihekling av blåveis basert på liten botanisk innsikt og sviktende hukommelse ga dårlig resultat. Et raskt google-søk på bilder av blåveis, kombinert med kronbladstatistikk måtte til.

googlesøk

Google-treff på bilder av blåveis. Uformell statistisk analyse: 6 eller 7 kronblader er omtrent like vanlig. Noen har flere.

Fakta: Blåveis har pene, avrundede kronblader, og det er nesten alltid seks eller syv kronblader på hver blomst. Ut i fra bildene ser det ut som om det er like vanlig med seks og syv. Notatene så etter hvert slik ut:

P1050447

Blåveis

Garn:
50 g* pt2 Blåfjell, farge 467 (blå)
50 g* Drops alpaca, farge 2916 (mørk lime/lys grønn)

*Bruk restegarn. Du trenger svært lite av hver farge. Jeg hadde disse garnene og fargene og synes det ble blåveisete og pent.

Heklekrok 2 mm
Nål til å feste tråder
Pollen: Perlehvite glassperler, str 2.5-2.8 mm
Hvit sytråd
Synål til å sy på pollen

lm: luftmaske, km: kjedemaske, fm: fastmaske, hst: halvstav, st: stav, dst: dobbeltstav

Kronblader:
Legg opp 2 lm med blå tråd, og hekle 6 (7) fm i første lm. Avslutt med en km i første fm, så det blir en pen ring.
Hvert kronblad hekles slik:
Hekle 8 lm.
Hopp over 2 lm, og hekle i de neste 6 lm: 2 st, 2 dst, 2 st.
Avslutt med en km i neste fm i ringen.
Hekle 6 (7) konblader.
Fest trådene og damp/press blomsten godt.

P1050204

Ferdig dampede blåveiskronblader. OBS: Blomsten nederst til venstre er en mislykket 8-blads prototype som ble forkastet.

Fruktknute:
Legg opp 3 lm med grønn tråd, og hekle 11 hst i første lm. Jeg heklet de første 7-8 hst med oppleggstråden på baksiden av arbeidet, før jeg vippet den inn i midten (mot meg), holdt den fast med tommelen og heklet resten av hst. Dra tråden gjennom siste hst og klipp av.

Bruk nåla til å sy endetråden gjennom de ytterste løkkene øverst på alle hst (se bilder under), og dra dem sammen så det blir en fin knute.

DSC_0335

DSC_0339

DSC_0340

DSC_0341

Montering: 
Sy på pollen med hvit sytråd.
Dette er lettere å vise på hvitveisen, se bilder lenger ned.

Sy fruktknuten fast i midten av blåveisen.

Damp på nytt hvis den har krøllet seg for mye i løpet av prosessen.

P1050435

Blå kuvertveis ferdig til bruk.

Hvitveis

hvitveis googlesøk

Google-treff på bilder av hvitveis. Uformell statistisk analyse: 6 kronblader er vanligst.

Garn:
50 g* Mandarin petit, farge 1001 (hvit)
50 g* Drops alpaca, farge 2916 (mørk lime/lys grønn)

*Bruk restegarn. Du trenger svært lite av hver farge. Jeg brukte bomullsgarn fordi det var det hviteste jeg hadde, og det ble penest.

Heklekrok 2 mm
Nål til å feste tråder
Pollen: Gule glassperler, str 2.5-2.8 mm
Hvit sytråd
Synål til å sy på pollen

Kronblader:
Legg opp 2 lm med hvit tråd, og hekle 6 fm* i første lm. Avslutt med en km i første fm, så det blir en pen ring.
Hvert kronblad hekles slik:
Hekle 8 lm.
Hopp over 2 lm, og hekle i de neste 6 lm: 2 st, 2 dst, 2 st.
Avslutt med en km i neste fm i ringen.
Hekle 6 konblader*.
* Noen få kan leges med 7 kronblader.
Fest trådene og sy på pollen på kronbladene.

P1050275

Påskeferie 2016: Pollenpirk.

P1050267

Pollen på kronblader. Innerste sirkel: En perle i hvert «hull» innerst på kronbladene, og en perle i hver km mellom kronbladene i den samme omgangen. Neste sirkel: Tre perler på den innerste staven på hvert kronblad.

Fruktknute:
Som på blåveisen (se forklaring over).

P1050272

Sy fruktknuten fast i midten av hvitveisen, og fest trådene på baksiden. Sy 6-7 gule perler fast rundt fruktknuten til slutt.

P1050278

Mer pollenpirk.

P1050265

Damp alle hvitveisene.

Du kan gjerne vurdere om du skal stive dem også. Det kan gjøres både med sukkerlake, eller en blanding av vann og trelim (trelim blir blankt når det tørker og er derfor velegnet).

P1050303

P1050311

P1050334

Hvite kuvertveis ferdig til bruk.

Spør gjerne i kommentarfeltet hvis noe er uklart. Jeg oppdaterer oppskriften hvis det blir nødvendig.

Lykke til!