-Har du et yndlingsdiagram, spurte jeg blogger Maria Hammerstrøm da vi møttes på Blindern i januar.

I blogg-universet er det mye rosa, mammaer, fruer, treningstips, nærbilder av mat, og ikke minst antrekksbilder. (Jeg følger selvsagt selv et par blogger som er alt dette og mer til!) Men astrofysikkbloggen til Maria skiller seg ut, både i form, tone og innhold. Dessuten er hun både grafisk designer, forfatter og astrofysikkstudent. –Henne vil jeg samarbeide med!, tenkte jeg.

Utfordringen kom over en kopp kakao, og den var klar: -Strikk universets sammensetning i dag og for 13,7 milliarder år siden! Her er oppskriften:

Universet kakediagram fra Maria

Kakediagrammer av universets sammensetning i dag og for 13,7 milliarder år siden (fra universets barselperiode). Jeg minner om at et kakediagram er en måte å vise frem en inndeling i kategorier. Et kakediagram er en sirkel (en kake sett ovenfra) som er delt opp i kakestykker slik at størrelsen på kakestykket tilsvarer størrelsen på en kategori.

Herlig! Først måtte det velges garn og farger. Dessuten ble jeg gruelig nysgjerrig: Hvordan i all verden måler forskerne de ulike delene av universet? Hvor stor er usikkerheten i dette? Hva er Mørk energi, og hvordan måles i så fall det? Hvorfor er det færre atomer nå enn før? Og hvor i all verden (eller snarere hvor i all universet) har det blitt av nøytrinoene og fotonene? Jeg startet med garnet, og satset på at Maria kunne svare på alt det andre.

Tjorven garn

Fra Tjorven garn på Majorstua.

Nytt garn er det aller beste med nye strikkeprosjekter! Jeg elsker å stå i foran hyllene og velge garn og farger! Store nøster med saueull i dype farger, myke nøster med alpakkaull i alle naturnyanser. Garn av silke, garn av bambus, og garn med paljetter og glitter. Men grytekluter strikkes i bomullsgarn for å kunne vaskes på høy varme, og med bomullsgarn synes jeg ikke det er like lett, dette med fargene.

Mørk energi var den ene kategorien i universet. I mitt hode måtte den være svart. Men kategorien Mørk materie måtte jo også være mørk. Jeg hadde sett for meg mørk, mørk grå, men det fantes ikke i det garnet jeg hadde valgt. Nå ble det plutselig vanskelig. Den mørkeblå var så mørk at den så svart ut, og den mørke lilla var ikke mørk nok. (Dessuten synes jeg ikke lilla passet.) De andre fargene var enten for skarpe eller for pastellfargede. Dette høres sikkert veldig rart ut for dere som ikke strikker, men sånn foregår det altså: I over en halvtime virret jeg fra garntype til garntype, klatret i stiger og hentet og la tilbake garn, holdt nøster opp mot hverandre, gikk ut til vinduet og sjekket fargene i dagslys, klemte og vurderte. Nøytrinoene måtte ha en nøytral farge (Hvit?), fotonene en lys farge (Hvit? Nei, ikke hvis nøytrinoene skal være hvite.) Atomene var de eneste enkle. Atomer = liv, altså grønt. Og dessuten skulle alle fargene passe sammen. Til slutt:

Farger universet

Gryteklutete farger.

Og så var det på’n igjen, på båten, basket-turnering, seminarer, ventende på Kulturskolen etc:
-Hva strikker du?
-Universets sammensetning for 13,7 milliarder år siden.
-…

_20160530_131808

Universets begynnelse.

Sånn ble resultatet:

Universet med forklaring

Dere ser at kakestykkene ikke går helt inn til sentrum av kluten? Når man strikker rundinger ved å strikke kiler slik jeg har gjort her, vil det alltid bli et hull i midten. Jeg har strikket større ting før (appelsin-sitteunderlag og påskestatistikk), og da har jeg fylt hullet med en mindre runding som er strikket på tilsvarende vis. Her ville det blitt vanskelig, ettersom hullet er så lite, og kakestykkene er så tynne. Jeg valgte derfor å fylle hullet med en liten, heklet runding i hovedfargen, og lar fantasien din «tegne» resten av kakestykkene.

Så til de andre spørsmålene:
1) Hvordan i all verden måler forskerne de ulike delene av universet?
2) Hvor stor er usikkerheten i dette?
3) Hva er Mørk energi, og hvordan måles i så fall det?
4) Hvorfor er det færre atomer nå enn før?
5) Og hvor har det blitt av nøytrinoene og fotonene?

Svarene på 1), 2) og 3) får dere i Marias blogg-innlegg her.

De andre kan jeg forsøke å gi et svar på selv, basert på det Maria har fortalt:

P1050154

4) Hvorfor er det færre atomer nå enn før?
Det er det ikke. Det er like mye atomer (grønt) og mørk materie (brunt) nå som da. Men universet utvider seg hele tiden. Derfor er hele universet større nå enn for 13,7 milliarder år siden. Dermed vil atomene (grønt) og den mørke materien (brunt) utgjøre mindre deler av det totale. Men forholdet mellom atomer (grønt) og mørk materie (brunt) er likt nå som da.

5) Hvor har det blitt av nøytrinoene og fotonene?
Nøytrinoene og fotonene oppfører seg annerledes (får andre egenskaper) når universet utvider seg. De tåler ikke vakuum så bra, for eksempel. Det er fortsatt nøytrinoer og fotoner i universet, men de utgjør nå en så liten del av totalen at de ikke synes på strikketøyet.

Univers alternativt

Parallelt univers.

Så kan vi jo avslutte med å gruble litt på det lettere observerbare blogguniverset som omgir oss. Hvordan vil det se ut om for eksempel 13,7 år? Vil det fortsatt være like rosa, og like dominert av mote, utseende, interiør og sminke? Eller ender vi opp med et alternativt univers? Bidra gjerne med det du liker!

Gryteklutoppskrift finner du her.