Sommer betyr ferie og statistikk-konferanser. Begge deler gir rikelig anledning til å strikke. 

I mange år har jeg startet nye strikkeprosjekter nærmest hver sommer, og fullført nesten ingen. Ferie har betydd fritid, og fritid har betydd strikketid. Men plutselig har hverdagen begynt igjen, strikketiden har vært over, og sommerens prosjekt har blitt en ny UFO (U-Ferdig Objekt).

UFO

Eksempel på UFO-haug. Det hvite hekletøyet nederst til venstre er strengt tatt ikke en UFO ennå, for det startet jeg på for under et år siden. Ellers ser man fra øverst til venstre og med klokka: Uferdig påskehøne (ca 7 år gammel), halvannen gryteklut (minst tre år gammel), babykjole uten knapper (17 år), vrangbord (udatert), en trekvart perlepulsvant med et perlemønster som forsvinner i det mangefargede garnet (ca 5 år), umontert Fana-genser (minst 10 år).

Men i 2014 kom et vendepunkt: Ikke bare var ungene blitt ganske store, men jeg gjorde også ferdig doktorgraden min. Og plutselig kom den tilbake, følelsen av at det faktisk var lov til å ha fri når man hadde fri. Og fritid betød strikketid, selv når det var hverdag. Så nå strikker jeg i vei, ørk og helg, ute, inne, foran tv-en, til og fra jobb og ferie, i lunsjen, og til, fra og på konferanser.

I år ble det bare en eneste statistikk-konferanse, nærmere bestemt en workshop som bare varte i en dag, så da var det viktig å utnytte tiden godt.

IMG_20160625_160759

Raske pinner på flytoget.

Temaet for workshopen var funksjonell dataanalyse (FDA), som er en spesiell type statistisk analyse som er utviklet for å analysere kurver. Det brukes for eksempel for å beskrive hvordan beinet ditt (hofta, kneet, ankelen, tærne) beveger seg i løpet av ett steg mens du går.

Gait cycle case study picture

Illustrasjon av hvordan hofte, kne, ankel og tåball beveger seg i løpet av ett steg i en gangsyklus. Vi ser av bildet at det er vanskelig å oppsummere hele bevegelsen med én enkelt tegning. Det er like vanskelig å oppsummere hele bevegelsen med ett enkelt tall. I stedet trenger vi kurver som viser bevegelsen over tid. Bildet er hentet fra http://www.quintic.com/education/case_studies/Gait%20Analysis.html

Jeg brukte denne typen analyse i doktorgraden min også. Da undersøkte vi blodsukker-reguleringen hos gravide damer. Det var voldsom variasjon i hvordan blodsukkeret hos de gravide damene (blodsukkerkurvene) svingte opp og ned, og de som kom dårligst ut av det endte med svangerskapsdiabetes og kjempestore babyer. Blodsukkerkurvene mine førte til en spennende diskusjon på forrige FDA-workshop, og jeg gledet meg derfor veldig til årets.

Dessuten er det ren luksus å ha en hel kveld alene på hotell i København. Heldigvis sprutregnet det, så jeg hadde verdens beste unnskyldning for å strikke og lese bok. Det er litt vanskelig å gjøre begge deler samtidig, spesielt når man også skal teste badekaret og spise sjokolade, men det gikk på et vis.

IMG_20160626_010046

Progresjon på hotellet

Workshopen ble fylt av utfordringene ved å

  • rekonstruere vær- og klimaendringer de siste hundreårene, basert på avleiringene i en svensk innsjø
  • analysere håndbevegelser til personer som løfter en kopp over et hinder
  • analysere akselerasjonen til travhester som halter
  • sammenligne hjerneaktivitet med brå skift når man skriver håndskrift
  • lage kart som reflekterer innsjøer i et område
  • komme frem til formler som kan brukes av andre forskere 

, og å sammenligne om folk danser forskjellig til salsa og elektronika.

Det siste punktet var min presentasjon. Forskningsprosjektet kommer fra Institutt for musikkvitenskap, der vi undersøker hvordan folk beveger seg når de danser.

Her er for eksempel mine hoftebevegelser når jeg danser salsa:

danseK2 (2)

Kurvedata: Kathrines høyre hofte i opp-ned-retning i løpet av 24 takter med salsa. Hver grønne kurve viser bevegelsene i en takt. Jepp. Salsa har fire slag i takta. Jepp. Jeg er ganske god til å holde takta. Riktig. Jeg er ingen stor danser.

Noe av det kule med å presentere dansedata er at man kan be publikum reise seg og danse til musikken mens man viser frem dataene. Som sagt, så gjort! (De fleste i salen var omtrent like flinke til å danse som meg. Hehe.)

Jim Ramsay, mannen som pønsket ut hele greia med FDA, var den store stjerna på workshopen.

fda workshop

FDA workshop i København 26. juni 2016. Jim Ramsay, FDA-superstjerne, nr 2 fra venstre. Hjernene gløder i motlyset.

Programmet på workshopen var så tett og så interessant at det ble ikke tid til en eneste maske underveis. Men så lenge strikkepinnene går gjennom sikkerhetskontrollen, og gulvet på Kastrup matcher strikketøyet, er alt vel.

IMG_20160627_103700

Matchende strikkepause på Kastrup.

Oppsummering: Det var nok en interessant og svært god FDA-workshop, jeg fikk mange gode innspill til dansedata-analysene, og den 16 cm lange vrangborden til bolen på Stjernegenseren til Hifa ble faktisk ferdig i løpet av turen.

For strikkere: Flere oppskrifter fra Hillesvåg ullvarefabrikk finner du her.

For statistikere: Nettsiden som Jim Ramsay har laget om FDA, www.functionaldata.org. Sjekk spesielt forklaringen av B-splines. Den er kjempegod, og finnes ikke i bøkene han har skrevet, rett og slett fordi han ikke kom på denne måten å forklare det på før senere.

For deg som verken strikker eller statistikker: Les mer om danseprosjektet Hvordan beveger folk seg til musikk.