Hvorfor gjør de ikke det? Hva bruker ekte statistikere i stedet? Og kan det strikkes?

Like før jul satt jeg på en mørk pub ved Oslo rådhus sammen med en hel gjeng statistikere. Kollega Susi hadde fått jobb på det prestisjefylte Harvard University, og det måtte feires! Jeg strikket appelsin (bare skallet gjensto), og kollegene drakk øl.

Da trådene var festet, ble det en liten fest for det også. Så sent var det. Statistikerne skålte, og myste på appelsinen over ølglassene.

Jeg, entusiastisk: -Se, som den ligner på et kakediagram! Når denne er ferdig, skal jeg strikke et ordentlig kakediagram!
Kollega, lett overbærende: -Ekte statistikere bruker ikke kakediagram.

Og det er faktisk helt sant. Kakediagrammer (som viser inndeling i grupper ved å la størrelsen på kakestykkene tilsvare størrelsen på en gruppe) er runde og pene, kule å strikke, og de tyter ut av enhver avis og årsrapport. Men statistisk sett er de trøblete.

For det første kan det være vanskelig å sammenligne flere kakediagrammer. Se på disse tre, for eksempel. Det er jammen ikke lett å oppsummere forskjellen på dem.

Wiki pies 2

Hentet fra https://en.wikipedia.org/wiki/Pie_chart

For det andre kan det være vanskelig å sammenligne selve kakestykkene også, spesielt hvis det er mange av dem. Denne kaka over fødselsstatistikken i Norge i perioden 2010-2014 (kakestykke nr 1 viser antall fødsler i januar, nr 2 viser antall fødsler i februar osv.) gjør det ikke lett å se hvilken måned det fødes flest barn.

Kakediagram med 12 ganske like kakestykker.

Fødselsstatistikken for Norge i årene 2010-2014, vist som et kakediagram med 12 ganske like kakestykker.

Det vi ser er at kakestykkene er omtrent like store, altså at det fødes omtrent like mange barn hver måned.

Nyansene blir ofte borte for oss når vi bruker kakediagrammer, og vi blir lurt av både vinkler og fargebruken. Derfor: Ekte statistikere bruker ikke kakediagram!

Ekte statistikere bruker søylediagram (som like ofte kalles stolpediagram). Her et søylediagram over norske nyfødte babyer per måned, sammen med kakediagrammet som viser akkurat det samme (søylediagrammet til høyre). Plutselig ser vi forskjellene i stedet for likhetene, og det er lett plukke ut stolpe nr 7: juli som den beste babymåneden.  

Pie and bar

Så: Frem med pinnene, for dette kan selvfølgelig strikkes! Her er babyteppet som viser fødselsstatstikken i Norge for årene 2010-2014.
OBS: Oppskriften kommer i eget innlegg.

Babyteppe1

Fødselsstatistikk strikket på pinne 5,5 og med dobbel tråd alpakka.