(I uke 38, 2016 er hver dag en bloggdag. Dette er dag 2.)
Tirsdag tut og kjør! Om syke barn og verdens beste jobbreise.

dsc_2579

Grøftekant i soloppgang.

(Tirsdagsprogrammet var så tettpakket at jeg ikke har tid til noen innledning.) Hvis vi skal finne ut hvordan barn vokser, holder det ikke å undersøke fem barn. Sånne vekstkurver som de har på helsestasjonen er basert på tusenvis av barn. Poenget med dette er å finne ut hvem som trenger ekstra oppfølging, og som kanskje har en sykdom som gir dårlig eller for høy vekst.

Her er et slikt skjema. Det ser veldig kaotisk ut (og bitte-bittelite her på bloggen),

picture1

Vekstkurve 0 – 1 år jenter

derfor har jeg forenklet og forstørret litt av det:

vekstkurver-jenter-0-til-6-mnd

En liten kommentar til mine kjære stk1000-studenter: Det rosa intervallet er tegnet inn for dere, og er tenkt å være konfidensintervallet for gjennomsnittskurva for den alderen det er tegnet inn. Klem fra meg.

Hvis vi skal vite hva som er vanlig og hva som er uvanlig, må vi vite hvor gammelt barnet er, og så sammenligne vekta med det kurvene viser på en gitt alder. Det grønne intervallet som går fra 5,8 kg til 9,3 kg viser hva som er vanlig vekt for 95% av 6 måneder gamle jenter.

En annen måte å gjøre det på er å lage såkalte z-scorer. Da trenger vi ikke å tenke på alderen eller om det er en gutt eller en jente, for 95% av alle z-scorer er mellom -2 og 2. Alle jentene mellom 5,8 kg til 9,3 kg ved 6-måneders-alder vil altså ha z-scorer mellom -2 og 2, og alle med en z-score over 2 eller under -2 må følges opp litt ekstra.

kjersti-b

Klinisk ernæringsfysiolog Kjersti undersøker hvordan det går med barn som får næring gjennom en magesonde.

Dette var akkurat det mitt neste møte handlet om: Kjersti holder på med en mastergrad i klinisk ernæring, og jobber med veldig syke barn, både gutter og jenter, i ulike aldere. Skal hun sammenligne dem, trenger hun z-scorer. Noen av barna i Kjerstis studie har z-scorer for vekt og høyde helt nede i -5, og trenger all den hjelpen de kan få.

I går slo jeg et slag (sparket et spark) for sparkesykkelen. I dag er det noe enda bedre: Nesoddbåten. Vi nesoddinger rister bare på hodet av Aftenposten som liksom skal kåre den beste jobbreisen til Oslo, og som har utelatt Nesoddbåten fra kåringen. Men det er klart, det blir jo som å la Usain Bolt løpe 60-meteren mot fjerdeklassinger. Så vi skjønner dem jo.

verdens-beste-jobbreise

Statistiker strikker på Nesoddbåten. Igjen. Tusen takk til min hyggelige medpendler som la fra seg boka han leste i og tasset bort på sokkelesten for å ta bilder for meg.

dsc_2603

Nesodden: Uteserveringen på Signalen. Anbefales.