Den europeiske statistikkdagen feires i dag av Statistisk sentralbyrå, SSB. Men hva er det egentlig som feires? 

img_6705

Da vi skulle velge navn til barna våre, gikk vi grundig til verks. Først gikk vi gjennom flere generasjoner med navn fra familiene våre. Navn som ga dårlige assosiasjoner ble brutalt strøket etter prinsippet gjensidig vetorett. Steg to var gjennomgang av navnestatistikken hos 140-årsjubilanten SSB: Spesielt populære navn og navn med sterk oppadgående trend ble også strøket, og til slutt endte vi opp med navnene som har disse popularitetskurvene i perioden mellom 1880 og året barna ble født:

PS: Jeg spanderer en kakao med krem på den første som ikke kjenner meg, men som klarer å identifisere de tre navnene på bakgrunn av kurvene 🙂

Navn er gøy. Men SSB er mer enn navnestatistikk.

esd_logo_sml

Bedre data. Bedre liv. Ja takk, begge deler.

SSB er en sikker kilde til all mulig informasjon om samfunnet.

Se for deg å styre et land der du ikke vet hvor mange som bor i landet, hvor de bor, hvor mange som blir født, hvor stor arbeidsledigheten er, hvor mange som blir pensjonister i løpet av de neste fem årene, hvor mye som eksporteres, importeres, hvor høye lønningene er… det er ikke mulig.

Pålitelig statistikk er en forutsetning for ethvert I-land. Det er en forutsetning for bekjempelse av epidemier og kriminalitet, for fornuftig planlegging av skoler, veier og sykehus, og for arbeidet med integrering og likestilling. Dette er det vi feirer.

dsc_2932

Statistikkdagen feires i hjemmestrikkede rødstrømper.

På strikkefestivaler og strikketreff er det fortsatt en voldsom overvekt av kvinner, selv om samfunnet blir mer og mer likestilt. Og hvordan kan jeg påstå det siste? Jo det er selvsagt fordi SSB har funnet det ut for meg:

kjonnsinfografikk-ssb

Det er fortsatt en del å hente, både når det gjelder inntekt og kjønnsfordeling, men tall fra SSB viser at det går i riktig retning.

Takk, SSB!

Facebook-sida til SSB vil du de neste dagene finne korte intervju med forskjellige nordmenn som forteller om sitt forhold til statistikk, og sin yndlingsstatistikk. Følg med, følg med!

Inntil videre: Gratulerer med statistikkdagen!