Kjersti er nabo og test-strikker for statistikk, og i går ringte hun og fortalte entusiastisk at Radioprogrammet Norgesglasset hadde handlet om 140-årsjubileet til SSB, og om Statistikkens dag. Jeg utfordret henne umiddelbart til å skrive blogginnlegg. Her er det.

Min mor var barnepike for en av de som senere ble statistiker i SSB. Hun var stolt av det. En av bygdas sønner kom seg fram her i verden, studerte på universitetet i hovedstaden (tror jeg) og fikk jobb i selveste Statistisk Sentralbyrå. Og ham hadde min mor trillet i barnevogn, en av de riktig gammeldagse dype vognene, fortalte hun. Han var en snill og god gutt og – faktisk – akkurat som andre barn. Men ble altså statistiker! Det var fascinerende å høre om for ei lita jente som vokste opp i samme bygda et drøyt tiår senere. Da var det håp for meg også.

kjersti-v

Mor og jeg. Tatt etter at hun sluttet å trille han som ble statistiker. Og før min interesse for tall våknet.

I voksen alder er jeg fortsatt fascinert av tall. Jeg er ingen statistiker, men morer meg med å finne, framstille og sammenligne tall. Og ikke minst med å se andres beregninger og analyser. For meg er det nyttig for å forstå og se sammenhenger.

Ganske ofte er jeg innom nettsidene til SSB, og ofte blir jeg opptatt av noe helt annet enn det jeg lette etter. Du verden hva det finnes statistikk på! SSB bidrar til å åpne manges øyne for tall om samfunnet vårt, og at de både kan og bør framstilles på en måte som forstås av folk flest. Tall er viktig for å forstå både fortid, nåtid og planlegge framtid. Og så er tall morsomt å leke med, også for oss amatører.

Jeg jobber i en nasjonal kompetansetjeneste for personer med sjeldne, medfødte diagnoser. Alle skal ha lik tilgang til oss uansett hvor de bor.

Stor var min glede da jeg hentet fram tall for bostedsfylke for våre registrerte brukere og sammenlignet med fordelingen av folk i Norges fylker; linjene overlappet hverandre nesten perfekt – altså god fordeling av våre brukere. Jeg jublet som et barn og løp ut for å vise kollegene. De sa det var en riktig vakker graf. Statistiske framstillinger kan også være en ren estetisk nytelse!

norge-ssb

Så takk til den vesle gutten som mor trillet, jeg hører ham av og til på radioen og tror han er på plass i SSB fortsatt. Helt uten å vite det la han et grunnlag for en interesse hos meg, som jeg har hatt stor glede av.

Gratulerer med 140 års jubileet SSB!

Og folkens: Kos dere med Statistikkens Dag!

Episoden fra Norgesglasset finner du her, under 2. Hva lurer du på om nordmenn?