Hjemmelaget julegave fra meg, det er målet hvert år.

Minst én er nemlig noe helt annet enn null. (Bare spør nybakte foreldre, han som akkurat har sluttet å røyke, eller hun som ble frastjålet sykkelen i går.) Det sender meg over i kategorien De-som-lager-ting-selv, og der vil jeg aller helst være, for det er så tøft.

Uglevotter. Supergod oppskrift på Joruns blogg her: https://hobbykos.blogspot.no/2012/10/uglevotter-pa-norsk-korrigert-for-feil.html Tusen takk, Jorun!

Med familie, kaniner og fulltidsjobb, har jeg selvsagt ikke rukket å lage verken mange eller store ting de siste 16 årene. I stedet har jeg fokusert på små, tøffe prosjekter: Votter, skjerf, griser og den slags.

Svintøffe smågriser.

Slike prosjekter er mulig å få til mellom slagene. Trikset er bare å starte tidlig nok. Det er derfor jeg kommer med gode julegavetips nå, ca 358 dager før jul, så du rekker å forberede deg. Oppskriftene kommer dryssende i januar, fortsatt med god margin til julestria. Og husk, du trenger bare én hjemmelaget julegave for å havne i den tøffe kategorien.

Pianist-pulsvanter. Tøft flygel.

I statistikk ser vi også ofte verden gjennom Minst-én-briller. Vi sammenligner livskvaliteten til dem som ikke har barn med livskvaliteten til dem som har barn (vi med barn taper, utrolig nok), kreftrisikoen til dem som røyker minst én sigarett daglig med kreftrisikoen til dem som ikke røyker daglig, beregner ulike forsikringspremier for dem som har kjørt ulykkesfritt og dem som har vært involvert i minst én ulykke. Osv, osv.

Høy livskvalitet både på og utenfor bildet.

Dette er selvsagt en grov forenkling av virkeligheten, akkurat som med julegavene. Vi skjønner jo at det er forskjell på håndarbeidsmengden til meg som gir bort ett hjemmeheklet armbånd, og svigermor som strikker Solveig Hisdal-gensere til samtlige barn, barnebarn og svigerbarn. Men når det gjelder håndarbeidsgleden, er det antakelig større forskjell på meg og en som ikke driver med håndarbeid, enn meg og svigermor.

På samme måte skjønner vi også at det er forskjell på røykemengden til dem som røyker minst én sigarett daglig og dem som røyker en tjuepakning om dagen. Men når det gjelder kreftfare, er det kanskje enda større forskjell på dem som ikke røyker, og dem som røyker minst én daglig. Og det er det som er antakelsen når vi lager en kategori for minst-én-daglig-røykere og en annen kategori for dem som ikke røyker daglig.

Uhjemmelaget julegave: Marsipansigar med konjakksmak. Øker verken risikoen for lungekreft eller skrumplever. Med mindre man spiser minst én hver dag, da.

Anbefalt nyttårsforsett, enten du røyker minst én nyttårssigar eller ikke er derfor: Minst én hjemmelaget julegave fra deg i år.

GODT NYTTÅR og TAKK FOR I ÅR!