Det var en gang det som manglet var en annerledes statistikkbok. Og en app.

I 2004 fikk jeg en ny kollega på Rikshospitalet. Han var uvanlig høy, hadde doktorgrad i statistikk, og kledde seg ikke som andre forskere. Hårsveisen hans var også noe for seg selv. Han het Jo.

Jo Røislien i Siffer. Foto: NRK.

Jo er ikke bare veldig artig å jobbe med, han er også en fantastisk formidler, og ble tv-stjerne da programserien Siffer gikk på lufta i 2011. En halv million nordmenn benket seg foran skjermen hver uke for å bli underholdt av statistikk og matematikk. Like etter bestemte Jo at han og jeg skulle skrive en annerledes statistikkbok. Hurra!

Dette er kanskje det morsomste prosjektet jeg har vært med på noen gang. Boka skulle være basert på praktiske eksempler som leseren kunne gjøre selv, og vi rant over av idéer. Jo veltet ut forslag og jeg veltet ut forslag, vi sorterte og strukturerte, forenklet og forkortet. Jeg skrev, og Jo strøk. Samarbeidet gikk knirkefritt og lynraskt, og i løpet av et års tid var manuset på bordet. (Det var ikke mye jeg fikk strikket i løpet av det året…)

Redaktør Kjell og de andre på Gyldendal Akademisk nikket og smilte, og Jo sørget både for at vi kunne hyre inn en av norges beste fotografer, og skaffet finansiering til en app til boka. Tusen, tusen takk til Tekna, Go!Electra, SINTEF, Den norske legeforening og Norsk statistisk forening! 

I oktober 2013 kunne jeg så glise meg tvers gjennom Oslo sentrum med det aller første eksemplaret av Tall forteller, rett fra trykken. Om det var deilig? JA!

Kort om innholdet:

Første del av boka beskriver små, praktiske forskningsprosjekter du kan gjøre selv. De er nøye utvalgt for å pirre nysgjerrigheten, og for å illustrere spesifikke statistiske temaer.

Andre del av boka forklarer de statistiske begrepene, fra gjennomsnitt til p-verdi. Det spesielle er at det ikke er en eneste formel i hele boka. Alle formlene er pent pakket inn i appen. Den er gratis, og du finner den i AppStore og i PlayStore. Dermed kan boka (og vi) fokusere på det tallene forteller oss i stedet for utregningen av dem. Tall forteller. 

Og dermed kan boka like gjerne leses og brukes av en nysgjerrig 12-åring som en videregåendeelev, eller en 45 år gammel doktorgradskandidat i medisin som ikke skjønner bak-frem på en median.

Kritikkene var strålende: En liten perle av en statstikkbok, skrev anmelderen i Legetidsskriftet. En fengende introduksjon til statistikkens verden, mente bladet Utdanning. Og boka fikk til og med sølv i kåringen Årets vakreste bøker 2014. Det skyldtes i stor grad bildene i boka. De er tatt av fotograf Pål Laukli, og helt objektivt kan jeg si: De er fantastiske. Så fine er de, at jeg har valgt å skrive om dem i et eget innlegg.

I et lite øyeblikk nå kan du legge fra deg strikkepinnene og laste ned appen. I neste innlegg viser jeg hvordan du kan bruke den.