Første gang jeg hørte om Hans Rosling var på parkeringsplassen utenfor barnehagen. Det er ti år siden. 

Lars, arkitekt og far i barnehagen, kom begeistret bort til meg: -Kathrine! Har du sett det kule statistikkforedraget på TED?? Jeg ante ikke hva han snakket om. Hva var TED? Jeg hadde løpt fra bussen, barnehagen stengte om treogethalvt minutt, og jeg hadde ingen lyst til å stå der og diskutere YouTube-videoer eller hva nå enn dette handlet om. Men Lars ga seg ikke, og jeg lovet ham å se videoen han sendte meg link til:

Det var Roslings nærmest legendariske 20-minutters foredrag på TED-konferansen i 2006. Takk, Lars! Nettstedet TED (Technology, Entertainment, Design) tilbyr 20-minutters foredrag av verdens beste formidlere, og Roslings entusiastiske, statistiske beskrivelse av hvordan verden har utviklet seg i løpet av et halvt århundre er nå et av TEDs mest sette.

Rosling var en av grunnleggerne av stiftelsen Gapminder, som har utviklet programvare for banebrytende og kreative metoder for visualisering av statistikk, som for eksempel sammenligning av land over tid. Det var dette han tok utgangspunkt i da han ble formidlingssuperstjerne på TED i 2006.

Gapminder-visualiseringene gir oss en umiddelbar forståelse av kompleks informasjon, og en innsikt som vi neppe ville fått like enkelt på annet vis. Har du ikke sett det? Hent pledd, strikketøy og benk deg for 20 underholdende og informative minutter foran skjermen.

I senere tid har han også fått internasjonal oppmerksomhet og honnør for beskrivelser av Syria-krisen, og av hvordan det egentlig står til i verden.

-Jag har rett och du har fel, sa Hans Rosling til den danske journalisten som ikke ville være enig i påstanden om at det faktisk går bedre i verden enn noen gang. Barnedødeligheten synker, jenter går på skole, barn blir vaksinert, og ekstrem fattigdom er i tilbakegang. I en mediehverdag full av skremmende tall og enkelthistorier, er det tvingende nødvendig å av og til ta et steg tilbake og se på statistikken over alt det som er bra.

BBC lagde i 2010 en timelang dokumentar med navn The Joy of Stats om Hans Roslings arbeid.

I dag kom den triste nyheten om at Hans Rosling er død av kreft, 68 år gammel. Men visualiseringene og foredragene hans er like viktige og like riktige som i går. Enjoy the joy of stats, i beste Rosling-ånd!