Design: Grete Seland
Mange oppskrifter kan ikke deles fritt, men denne kan dere dele så mye dere vil, så lenge det kommer tydelig frem hvem som har laget den og hvor den kommer fra.

Les Gretes innlegg om hva som inspirerer henne her og her.

Materiale
Tykt bomullsgarn, heklenål 4,5 og anorakk-lukker. Jeg brukte dobbel tråd av Sandnes Mandarin Petit fordi det var dette garnet som hadde fargene jeg ønsket, men det enkleste vil være å bruke et tykt garn som passer til heklenål 4,5.

Forkortelser
m = maske, lm = luftmaske, st = stav, km = kjedemaske, fm= fastmaske, sm=sammen. Når man skal felle masker, tas to staver sammen (2 st sm) slik: Hekle 1 st, men stopp når det gjenstår 2 løkker på heklenålen, hekle 1 st til, men stopp når det gjenstår 3 løkker på nålen, ta 1 kast på nålen og trekk gjennom alle 3 løkkene samtidig.

Epleposen består av fire fargefelter med tre omganger staver av hver farge. Unntaket er den fjerde fargen, hvor siste rad lages med fastmasker. Hekle rundt og rundt på rad 1 til 8, deretter fram og tilbake på rad 9 til 12, for å lage splitt.

Første farge (gul):
1. rad: Start med å lage en sirkel som første omgang skal hekles rundt: Lag en løkke ved å snurre garnet rundt et par fingre, hent tråden gjennom løkken og lag 1 lm rundt løkken. Lag 3 lm (tilsvarer første st), deretter 11 st, lag en km i tredje luftmaske = nå har du en sirkel med 12 staver. Stram tråden som dannet løkken.
2. rad: 3 lm, 2 st i neste m, * 1 st, 2 st i neste m, 2 st i neste m*, gjenta fra *-* omgangen rundt, avslutt med 1 st, pluss 1 st i den m som runden startet i, lag en km i tredje luftmaske = nå har du en sirkel med 20 st.
3. rad: 3 lm, 2 st i neste m, * 1 st, 2 st i neste m, 2 st i neste m*, gjenta fra *-* omgangen rundt, avslutt med 1 st i den m som runden startet i, lag en km i tredje luftmaske = nå har du en sirkel med 34 st.

Andre farge (oransje):
4. rad: 3 lm, 3 st i hver sin m, 2 st i neste m, *4 st i hver sin m, 2 st i neste m*, gjenta fra *-* omgangen rundt, avslutt med 4 st i hver sin m, pluss 1 st i den m som runden startet i, lag en km i tredje luftmaske = nå har du en sirkel med 41 st.
5. rad: 3 lm, 40 st i hver sin m, lag en km i tredje luftmaske = 41 st.
6. rad: som 5. rad = 41 st.

Tredje farge (lys grå):
7. rad: som 5. rad = 41 st.
8. rad: som 5. rad = 41 st.
9. rad: Heretter hekler du fram og tilbake for å lage splitt: Snu arbeidet og lag 3 lm, 3 st i hver sin m (ikke lag stav i den m raden starter i), *2 st sm (se forklaring øverst i oppskriften), 4 st i hver sin m*, gjenta fra *-* ut raden, men lag 3 (i stedet for 4) st alene i siste rapport og avslutt med 2 st sm = nå har du en rad med 34 st.

Fjerde farge (mørk grå):
10. rad: Snu arbeidet og lag 3 lm (ikke lag stav i den m raden starter i), 3 st i hver sin m, *2 st sm, 4 st i hver sin m*, gjenta fra *-* ut raden = nå har du en rad med 29 st.
11. rad: Snu arbeidet og lag 3 lm, 28 st i hver sin m (ikke lag stav i den m raden starter i) = 29 st.
12. rad: På denne raden lages hull til å tre snoren gjennom som skal brukes til å snurpe sammen epleposen. Snu arbeidet og lag 2 lm, 1 fm i den m raden starter i, *1 lm og hopp over 1 m i raden, 1 fm*, gjenta fra *-* ut raden = nå har du en rad med 14 huller.

Fest løse tråder. Jeg pleier å sy litt sammen hvis det har blitt mellomrom ved start/slutt på omgangene.

Snor
Kan godt hekles eller tvinnes, men jeg bruker strikkemølle (også kalt Strikklise med sveiv), som jeg fikk tak i på min lokale strikkebutikk. På youtube fant jeg en demonstrasjon av hvordan den brukes. Tre snoren gjennom hullraden (det blir peneste å starte fra utsiden), tre begge endene gjennom anorakk-lukkeren og slå en knute. Jeg bruker en knapp halvmeter snor til én eplepose.

Eplefraktposen kan lages i alle størrelser så klart! Man bør felle færre masker i øverste del enn man øker i nederste del, ellers blir det for trangt å putte inn et saftig eple. Det er lurt å ha et partall antall hull i siste rad, sånn at snoren starter og slutter på utsiden. Derfor bør antall masker i nest siste rad være et tall som lar seg dele på fire, pluss én maske ekstra (f.eks. lar 28 seg dele på 4, pluss 1 m = 29 m i 11. rad). Med fire i stedet for tre stavrader i hver farge, endte jeg opp med en stor pose som egner seg til de kjempefine gravenstein- og aroma-eplene jeg får tak i på høsten!