Vi starter feiringen av kvinnedagen allerede i dag, med heklet gatepynt i Paris, Strikk i strid, og Pussy hats. 

Dobbel X. Det er oss. Kvinnene.

På julaften for et drøyt år siden, halvannen måned etter terrorangrepet i Paris, sparket Morgenbladets litteraturanmelder i gang en diskusjon om strikking der han indirekte etterlyste samfunnsengasjement blant strikkerne.

Motsvarene lot ikke vente på seg, og mange gode eksempler ble trukket frem. Ganske i det stille strikkes det masker med mening. Det organiseres og doneres tepper og luer til prematuravdelinger (oppskrift), tøfler til krisesenter for kvinner (oppskrift), skjerf til hjemløse (oppskrift), sanitetsbind til unge jenter i Uganda (oppskrift), for å nevne noe. Bygdekvinnelagene og husflidslagene strikker og gir bort, eller strikker og lodder ut til inntekt for gode formål. Men dette samfunnsengasjementet er ikke alltid like synlig i avisspaltene.

En litt mer offensiv holdning finner vi i strikkeboka Strikk i stridJenny og Markus Keller maner til politisk engasjement og gir oss oppskrifter på ekte rødstrømper, feministgenser, busskiltgenser, og masker til ære for de unge kvinnene i det russiske punk-bandet Pussy Riot.

Et halvt år etter at den startet var den politiske strikkedebatten glemt og erstattet med sommer. Men terrorangrepet i Paris satte fortsatt sitt preg på den franske hovedstaden. Rundt Eiffeltårnet var det nesten like tett av sikkerhetsvakter som av turister. Vi tilhørte siste kategori.

I solsteiken langs de varme fortauskantene la jeg imidlertid merke til noe helt annet enn bevæpnede vakter: Toppen av fortausstolpene var utsatt for utbredt yarnbombing, og mange av dem var kledt i fargerike luer. Jeg dumpet det beistret rett ut på Instagram:

Aktivisten Foodbabysoul dukket sporenstreks opp i kommentarfeltet mitt. Dette var hennes verk, og hun var strålende fornøyd med at håndarbeidsgrafittien hennes ble likt og delt. Foodbabysoul maner mykt til opprør i urbane strøk, og dokumenterer det på en aktiv Instagram-konto:

Foto: Foodbabysoul@Instagram

Foto: Foodbabysoul@Instagram

Foto: Foodbabysoul@Instagram

Foto: Foodbabysoul@Instagram

Foodbabysoul var en av dem som engasjerte seg sterkt i forkant av Women’s March on Washington D.C., der alle ble oppfordret til å ha på seg rosa (hjemmestrikkede) luer, såkalte pussyhats, som symbol på en felles front. Slike luer kommer vi til å se mange av i morgendagens 8. mars-tog også:

Foto: John Erik Riley

Foto: John Erik Riley

Forfatter John Erik Riley som har tatt disse bildene var til stede i Washington under marsjen i januar, og har skrevet en boksingel om det. Den anbefales:

Lys lue (notater fra Women's March, Washington D.C.)

Hvis du nå ble inspirert til å strikke din egen rosa pussyhat til i morgen, rekker du det fint. Her er en oppskrift. Jeg har laget min egen variant. Den er ikke så pusete. Noen har kalt den makaber. Men den ser uskyldig ut. Den kommer i neste innlegg. Lykke til med 8. mars-forberedelsene så lenge.