Det finnes tre typer folk: De som kan telle, og de som ikke kan telle.

Denne vitsen er selvsagt morsomst hvis du (som geitekillingen) tilhører den første av de to kategoriene.

Da vil du kanskje også være godt kjent med den dagligdagse øvelsen dele inn verden rundt deg i to kategorier, noe vi mennesker har holdt på med så lenge vi har eksistert. Spiselig eller ikke spiselig? Farlig eller ufarlig? With us or against us?

George W. Bush: To alternativer i kampen mot terror.

«Hvis du ikke er med oss, er du mot oss.» Russisk propaganda-porselen fra 1921.

Vi gjør det i forskningsverdenen også. En av de viktige inndelingene handler om hva slags informasjon vi har: Kvalitativ eller kvantitativ? Denne inndelingen gjør vi imidlertid ikke fordi det ene er bedre enn det andre, men fordi de to typene informasjon må behandles og analyseres ulikt.

Bilde hentet fra https://exfac.wordpress.com/2013/10/11/viktigheten-av-a-benytte-seg-av-sin-kritiske-sans-men-det-star-jo-i-forskningsrapporten/

Kvalitativ og kvantitativ informasjon finnes faktisk i rikt monn i strikkeverdenen også, selv om vi kanskje ikke er like bevisst på det hele tiden.

-Jeg elsker å strikke, og den knall oransje fargen på dette appelsinsitteunderlaget får meg til å føle meg skikkelig energisk og jeg gleder meg til å bruke den på mange rare måter, kan noen finne på å si. Kvalitativ informasjon!

-Med en strikkefasthet på 15 masker = 10 cm, trenger du 250 g oransje pt2, og 100 g hvit pt2 for å strikke et appelsinsitteunderlag med 12 båter og en diameter på 77 cm som krymper til 62 cm hvis du vasker den på 60 grader, sier jeg. Kvantitativ informasjon!

Eller:

-Jeg koser meg med strikkingen, det er like avslappende som yoga. Da kjenner jeg at skuldrene senker seg og jeg nyter stunden. Kvalitativt!

Men med en gang man begynner å tallfeste det, slik det ble gjort i det danske tidsskriftet Psykologi (se bildet), blir det kvantitativ informasjon.

Kvantitativ informasjon er råmaterialet som vi lager statistikk av. Dårlig råmateriale og/eller slurvete statistisk analyse gir dårlig statistikk og ulne konklusjoner som ikke tåler å gås etter i sømmene. Akkurat som dårlig garn og/eller slurvete strikking gir dårlige strikkeplagg som ikke tåler bruk eller vask.

Men god informasjon og god strikketeknikk gir god Statistrikk, det vet vi alle!

Christian Page i DNA-votter. Foto: Lene M Linnerud

Tall forteller-veske

Universets-sammensetning-grytekluter. Foto: Lene M Linnerud

Fremover håper jeg også å få presentert noen kvalitative forskningsprosjekter. (Kanskje de kan kniples?)