Denne dagen har vært veldig vitenskapelig.

Den startet på Tangenåsen ungdomsskole i et fullstappet naturfagsrom med ild, røyk, elefanttannkrem, heksekraft, nyco fruktsalt, rødsprit, teposer, lighterbensin, sand, rosa og lilla vann.

Hver vår arrangeres Tangenfestivalen på ungdomsskolen samtidig som skolekorpset har loppemarked i bygget ved siden av. Lokalsamfunnets ildsjeler står på som helter. Møbler og bøker får nye liv i nye hjem, det er revy, moteshow, mat i alle farger og fasonger. Og Science Show.

Jeg hadde visse anelser om hva som ventet, for på kjøkkenet hjemme hos oss har teposene flydd høyt den siste uka.

Showet var strålende. Forskerspirene hadde det gøy. Ungene elsket det, de voksne lo, og showsjefene fant ut at sukker og bakepulver ga en bedre sukkerslange enn melis og bakepulver, selv om informasjonen på internett sa det motsatte.

Dette er akkurat det vitenskap handler om. Prøv selv. Sjekk om informasjonen stemmer. Gjør det på nytt. Og på nytt. Og enda en gang. Og sakte, men sikkert finner vi ut hva som er fakta. Det som er sant; det som skjer, igjen og igjen, uansett hva vi trodde eller velger å tro.

Disse prinsippene er det kunnskap er basert på, og dette er det som nå undergraves av så vel statsledere som nettroll. Dette er igjen grunnen til at forskere over hele verden har mobilisert på vegne av vitenskapen.

Foto: Ingrid K Glad

Demokratiske valg forutsetter at folket er velinformert. Når statsledere i demokratiske land benekter vitenskapelige resultater og presenterer alternative virkeligheter, er det en trussel mot demokratiet. Når vaksinemotstandere velger å tro at vaksiner er fulle av gift, eller konspirasjonsteorier gjør at grupper av mennesker velger å ikke vaksinere seg eller ungene, er det en trussel mot folkehelsen. Når store befolkningsgrupper blir forledet til å mistro fakta og tro på påstander fremsatt av grupper med en ideologisk agenda, er det en trussel mot fred og stabilitet. Akkurat så store ting er det som står på spill når vitenskapen mistros og undergraves. Og derfor marsjerte vi i dag.

Det var gode appeller ved blant andre Sunniva Rose, rosablogger og kjernefysiker, og Katerini T. Storeng, på vegne av Akademiet for yngre forskere. Sunnivas appell finner du i sin helhet på bloggen hennes her.

Dessuten fikk vi høre nyskrevet musikk av Kevin Steinman med band. Hvis du vil høre hele sangen, finner du den her.

Sterk representasjon av statistikere fra OCBE

En statistrikkeblogger har selvsagt alltid noe å ha på seg, spesielt under markeringer som dette. I dag var det veldig naturlig å velge skjerfet som er en statistisk presentasjon av publikasjonslista mi (les mer her, her og her), for vitenskapelige artikler er en av de viktigste kanalene for formidling av forskning, forskere i mellom.

Men for at vitenskapen skal nå ut og faktisk bli verdsatt og anerkjent, for at den skal bli forstått, for at forskningsresultater ikke skal være så vanskelige å forholde seg til at noen får behov for å konstruere alternative virkeligheter, trenger vi også andre kanaler og presentasjonformer enn vitenskapelige artikler. Akkurat nå leser du et eksempel på dette.

I kveld kan du dessuten skru på NRK1 kl 20.55 og se tredje episode av det populærvitenskapelige underholdningsprogrammet Kampen om livet. Kveldens program spør Kan vi utrydde sult?

Jeg lar silkepapirgirlanderne fra Tangenfestivalen avslutte en lang dag fullstappet av vitenskap, vennskap, demokrati og god helse. Sov godt og fredfullt!