var temaet da Lill Trine Nyfløt hadde lunsjseminar på Kvinnehelsesenteret i dag.

Jeg prøvde å google etter et passende blodbilde, men de var så ekle at jeg valgte en blomst i stedet.

Da jeg skulle velge utdanning i 1990 var medisinstudiet utelukket, for blod var den store skrekken. Leger jobber med pasienter og sykehus og blod og sånn, ikke sant, så medisin skulle jeg *ikke* jobbe med, nei! Ti år senere var jeg ansatt på Rikshospitalet, riktignok som statistiker, men allikevel…

Atter senere, etter tre barnefødsler og atskillige forskningsprosjekter, flere av dem med veldig illustrerende bilder og beskrivelser, oppfatter jeg meg selv som herdet (man kan vel nærmest si koagulert).

For eksempel: Et annet lunsjmøte på Kvinneklinikken. Jeg sitter og spiser leverposteiskiva mi sammen med kliniske kolleger mens vi ventet på sistemann til møtet. -Beklager forsinkelsen, sier han når han omsider kommer, -Det var litt krise på føden. Vi fikk et hastekeisersnitt med alvorlig blødning. Det ble så mye blod og fostervann til slutt at det surklet i skoene mine når jeg gikk.
Ingen av oss hevet et øyenbryn (ikke engang statistikeren med leverposteiskiva), men alle spurte i munnen på hverandre:
-Hvordan gikk det med dem?

Det fantastiske svaret:
-Alt vel både med mor og barn.

-PUH-

Men det er ikke alltid det går sånn.

Lill Trine Nyfløt har skrevet en avhandling om alvorlig blødning etter fødsel. Det kan oppstå hvis livmoren ikke trekker seg sammen slik den skal umiddelbart etter at morkaken har løsnet og kommet ut. Den normale blodgjennomstrømmingen til livmoren er på omtrent en halv liter blod i minuttet, og det blør derfor kraftig når morkaken løsner og etterlater et stort hull. Men dette strupes heldigvis fort og effektivt av at livmoren trekker seg sammen.

I noen ytterst få tilfeller skjer ikke dette, og da går det ikke mange minutter før det har blitt en alvorlig blødning av det, og da er det snakk om litervis. Jordmødre og leger må handle lynraskt og riktig for at det ikke skal stå om liv. Det gjør de heldigvis nesten alltid i land med et velutviklet helsesystem.

Hvis du vil høre mer om alvorlig blødning etter fødsel, og Lill Trines forskning på risikofaktorer, er det offentlig disputas i Grønt auditorium på Rikshospitalet den 15. Mai.

Bildet under er fra dagens blodige lunsjmøte, og viser Lill Trine foran Taj Mahal i India. Taj Mahal ble bygd av Shah Jahan i 1643 som et mausoleum for hans favorittkone Mumtaz som døde av alvorlig blødning da hun fødte deres 14. barn.

PS: Dette har jeg ikke tenkt å strikke. I hvert fall ikke riktig ennå.