Det aller første jeg strikket til denne bloggen var en normalfordeling.

Ute-normalfordeling

Mange kaller det også en gausskurve, eller gaussfordelingen, etter Carl Friedrich Gauss som kom frem til formelen først.

Normalfordelingen er så viktig for oss statistikere at jeg har grublet i halvannet år på hvordan jeg best skulle blogge om dette. Jeg er fortsatt ikke i mål, men siden jeg allerede har lagt ut forelesningsnotater om normalfordelingen (her), kommer oppskriften nå, før alt det andre kule.

Statistrikkeblogger med normalfordelingsskjerf. Foto: Lene M Linnerud

Normalfordelingsskjerf
Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk

Du trenger:
100 g mursteinsrød Alpakka Wool (som før het Hverdags) fra Du store alpakka (50 gr = 166 m, anbefalt strikkefasthet: 27 m i glattstrikk = 10 cm på pinne nr 3)
En liten rest mørkebrun Alpakka Wool
En liten rest oransje Alpakka Wool
Rundpinne 4 mm for å få skjerfet luftig og mykt.
To store, dråpeformede perler til å sy fast i endene på skjerfet
79 små brune glassperler
Synål og en 7 cm bit sytråd

Lengde på skjerfet: 150 cm ved strikkefasthet 10 riller = 5 cm.

Normalfordelingsskjerfet strikkes på tvers i rillestrikk. En rille er to omganger. Tabellen viser hvor mange masker det skal være i hver rille.

Fordi rillene i hver ende av skjerfet bare er én maske bred, hopper du over de første 8 rillene i tabellen (grå tall), og starter strikkingen ved rille nr 9, som er to masker bred (markert med * i tabellen).

Legg opp to masker. Strikk 9 riller som er 2 masker brede, før du øker til 3 masker, slik det står i tabellen. Alle økingene gjøres fra rettsiden, like før siste maske på pinnen. Fortsett å følge tabellen til du har 4 riller med 80 m.

Nå skal det strikkes inn en rille med perler. Når du kommer til den midterste rillen, strikker du en omgang (til toppen) og klipper av tråden. Træ på 79 små perler på ulltråden. Det gjøres enklest ved å bruke en synål og en liten bit sytråd som hjelpeverktøy, se bildene. Lag en løkke av sytråd som du bruker som et slags forstørret øye på nåla. (Selv om du har lagd en knute på sytråden, vil perlene kunne tres på.) Træ ullgarnet i sytrådløkka, og fyll på med perler.

Perlene skyves inn mellom maskene når du strikker fra vrangsida:

Fortsett å følge tabellen frem til **. Fellingene (like etter rille nr 162) gjøres på vrangsiden, ved å strikke de to første maskene på pinnen sammen. Pass på at både økinger og fellinger ikke blir for stramme, hvis ikke vil den rette kanten (nederst på skjerfet) bli bøyd.

Når du har strikket omgangene mellom * og ** i tabellen, lager du endemaskene, altså «rillene» som er én maske brede, ved å hekle eller fingerhekle en remse luftmasker som er like lang som 8 riller ville vært. Bruk dobbel tråd til dette.

Fest tråder og sy fast en litt tung perle i hver ende av skjerfet, så endene blir litt tyngre og skjerfet ser penere ut når du bruker det.

Foto: Lene M Linnerud

Skjerfet kan gjerne strikkes ensfarget. Eller du kan strikke skjerfet på bildet. Tabellen viser når du skal skifte farge.

Grunnen til at jeg har valgt ulike farger i halene i fordelingen er opplagt for de av dere som snakker flytende normalfordelingsk. De mørkebrune feltene på skjerfet tilsvarer sannsynligheten for verdier som er mer enn 1,96 standardavvik fra midten, og de mørkebrune sammen med de oransje er sannsynligheten for verdier som er mer enn 1,645 standardavvik fra midten.

Til dere andre kan jeg fortelle at tallene 1,96 og 1,645 er yndlingstallene på normalfordelingsk, og det betyr at 5% av garnet som er brukt i skjerfet er mørkebrunt (2,5% på hver side), og 5% er oransje (2,5% på hver side).

Foto: Lene M Linnerud

Mer nerdefakta: Hvis vi hadde strikket skjerfet og veid det, og så klippet det opp slik fargene viser og veid hver farge for seg, ville den mursteinsrøde delen av skjerfet tilsvart 90% av totalvekta, de oransje bitene 5% og de mørkebrune bitene 5%.

Hvis noen tar sjansen på å følge oppskriften med andre farger eller perler, skulle jeg gjerne sett hvordan resultatet blir. Post gjerne skjerfet ditt på facebook-sida til Statistrikk.
God fornøyelse! 

Inne-normalfordeling