En vaksineponcho beskytter deg ikke mot epidemier, men holder deg god og varm. 

Denne ponchoen er inspirert av smittsomme sykdommer, spesielt kikhoste. Smittsomheten til en sykdom beskrives av hvor mange nye personer som i gjennomsnittet blir smittet av en syk person. Jeg kaller dette tallet for smittetallet. Les mer om det i dette blogginnlegget.

Hvis smittetallet for eksempel er 2, smitter hver syk person i gjennomsnitt 2 nye personer. Hvis smittetallet er 3, smitter hver syk person i gjennomsnitt 3 nye. Et smittetall på 4 gir 4 nye syke osv.

Epidemier oppstår hvis smittetallet er over 1, og epidemier unngås hvis smittetallet er under 1.

Denne oversikten viser smittsomheten til barnesykdommer. Meslinger er verst, med et smittetall på mellom 12 og 18. En meslingeepidemi kan med andre ord spre seg ufattelig fort i en ikke-vaksinert befolkning. Men også kikhoste sprer seg lynraskt hvis mange nok ikke er vaksinert.

Og det er poenget: Vaksinasjon hindrer sykdomssmitte og beskytter befolkningen mot epidemier.

Foto: Lene M Linnerud

Hvor stor vaksinedekning vi må ha for at vi skal unngå en epidemi, avhenger av smittetallet. Hvis smittetallet er 2, holder det å vaksinere halvparten. Da vil den som er syk smitte 1 i stedet for 2, for halvparten av de 2 er vaksinert. De vaksinerte ert tegnet med grønne beskyttelsesbobler:

Hvis smittetallet er 2, må halvparten vaksineres for at smittetallet skal reduseres til 1. Hvis smittetallet er 3, må 2/3 vaksineres. Hvis smittetallet er 4, må 3/4 vaksineres.

Andelen som må vaksineres for at vi skal unngå epidemier kan beskrives med kakediagrammer. Her har jeg tatt utgangspunkt i smittetallene tabellen over, altså smittetallene 2, 3, 4, 5, 5.5, 6, 7, 12 og 18: De grå kakestykkene er de vaksinerte, og de røde er de ikke-vaksinerte. Med slik vaksinedekning unngår vi epidemier:

 

Og det kan selvsagt strikkes! Her er kihostevaksinedekningsponchoen basert på et smittetall på 5,5 og en dekningsgrad på 82%, striket i dobbel alpakka-tråd med paljetter, silkebånd og beskyttende hette, som du får oppskrift til i neste blogginnlegg:

Foto: Lene M Linnerud

Før jeg gjør ferdig innlegget om oppskriften skal jeg nemlig se kveldens episode av Kampen om livet, som handler om nettopp dette som jeg har strikket. NRK1 kl 21.45!

Foto: Lene M Linnerud