Nettet flommer over av DIY, eller gjør-det-selv-prosjekter. Her er et morsomt et: Bokveske.

Jeg brukte nemlig den fine kristihimmelfartsfridagen på å lage meg en elegant liten selskapsveske, såkalt clutch:

Idéen fant jeg på nettet for flere år siden. Det året sørget jeg for å smette inn på boklageret på loppemarkedet to minutter før stengetid, og sikre jeg meg en kasse med gamle og uinteressante, men pene bøker. (Ja, det er hjerteløst å kalle bøker gamle og uinteressante og deretter skjære dem i stykker for å lage veske av dem, men disse hadde i hvert fall blitt liggende i to dager uten å bli solgt, og mange ville blitt kjørt til resirkulering hvis jeg ikke hadde kjøpt dem som veskemateriale.)

Bokveskene vi så langt har laget her i huset har blitt gitt bort til jul, bursdager og konfirmasjoner, så nå har jeg laget en til meg selv.

Glem veskehund. Nå er det veskehest som gjelder!

Noen lurer kanskje på hva en hest har med dette å gjøre, ut over at den rimer svakt på veske?

Siden dette er en statistrikkeblogg, bruker jeg enhver anledning til å koble håndarbeid med statistikk. Denne gangen ble det via overskriften bookmaker. Som noen av dere allerede vet, er en bookmaker vanligvis noe annet enn en som lager vesker av bøker.

I følge Store norske leksikon, er en bookmaker en profesjonell formidler av veddemål, bl.a. ved hesteveddeløp og i fotball. Bookmakeren kan også selv delta i veddemålene, idet han byr odds, f.eks. 3 mot 1 på en hest. Hvis du da setter penger på den hesten og hesten vinner, får du tre ganger innsatsen tilbake. Bookmakeren bestemmer oddsen ved å ta utgangspunkt i det han tror er sannsynligheten for at hesten skal vinne.

Oddsen er sannsynligheten for at noe skjer, delt på sannsynligheten for at noe ikke skjer. Det kan være om en hest vinner eller om en som røyker får lungekreft.

Litt forenklet kan vi si at oddsen forteller hvor mange ganger noe skjer, i forhold til hvor mange ganger det ikke skjer. Dette er ikke det samme som sannsynlighet, for med sannsynlighet mener vi hvor mange ganger noe skjer i forhold til det totale antallet ganger det kunne ha skjedd. Hvis hesten deltar i 50 løp og vinner 10 av dem, er altså oddsen for hesten 1 mot 4, men sannsynlighen for at hesten vinner er 1/5.

Men nå er vel både oddsen og sannsynligheten stor for at dere som leser dette lurer på hvordan man lager en bokveske. Her er

Oppskrift
Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk. 

Du trenger:
En uinteressant, men pen bok, ca 16 cm x 21 cm (ikke for tynn).
Trelim (det er sterkt og blir blankt når det tørker)
En skarp kniv: Tapetkniv, roseskjærekniv, Stanleykniv e.l.
Filt, ca 20 cm x 30 cm (avhenger av størrelsen på boka)
Silkebånd, ca 110 cm (avhenger av størrelsen på boka)
Skarp saks
Tålmodighet

Fremgangsmåte:
Start med å lime sammen ytterkanten av sidene i boka med et solid lag trelim. Dette gjorde jeg med samtlige av loppemarkedbøkene da jeg kjøpte dem. Siden har de stått sammenlimt i hylla, klare til å bli vesker. Dette var lenge før Statistrikk var påtenkt, så det er ingen bilder av det. Limingen illustreres derfor med en annen bok.

Åpne boka på aller første side, klem sidene hardt sammen, og smør et godt lag med trelim utenpå alle de tre sidekantene. Pass på så alle sidene blir dekket, og at limet forsegler kanten mellom sidene og bak-permen:

Klem boka hardt sammen mens du smører på et godt lag med trelim. Trelim blir blankt når det tørker.

Fortsett å klemme, fortsett å lime.

Siste ytterkant: Klem sammen, smør på lim.

Så skal boka legges i press mens den tørker. For at ikke permen skal lime seg fast til resten, anbefaler jeg å legge et vanlig A4-ark mellom før du legger den i press.

Press og la tørke minst et par døgn.

Så er det bare å ta frem kniven:

Skjær gjennom en liten bunke ark av gangen, og løft dem ut.

Det er vanskeligst å få til hjørnene pent. Bruk mest tid og kraft på hjørnene. Det kan være lurt å skifte blad på kniven underveis.

Pass på så du ikke skjærer tvers gjennom permen når du kommer til slutten av boka. Pynt på hjørnene og kantene hvis nødvendig.

Så skal innsiden trekkes med filt (eller et annet pent tøy). Filt- eller tøystykket må være en god del større enn en bokside.

Begynn med å lime filten fast i bunnen: Stryk utover et jevnt lag med lim i bunnen, klem på filten og sørg for å klemme den godt inn i alle hjørnene.

La det tørke. Klipp diagonalt fra hvert ytterhjørne på filten til hvert hjørne nede i bunnen av boka. Brett de fire filtflikene innover, og lim så hver kortside for seg: Stryk på et godt lag lim på innsiden av hullet (der du har skjært), og på toppen/kanten øverst. Klem filten på limsidene. Klipp av den overfødige filten på utsiden av boka, og pynt på hjørnene. Gjør det samme med den andre kortsiden.

OBS: Innsidene av det utskjærte hullet er gjerne litt oppfliset og buler litt på toppen. Det fikser du nå, før limet tørker. Bruk en trebit eller noe annet hardt og rett til å klemme ned kanten dette må du gjøre noen ganger mens limet får satt seg.

Den øverste kortsiden er helt ferdig: Overflødig filt er klippet bort fra ytterkanten og hjørnene, og den bulete innerkanten er presset godt ned samtidig som limet tørket. Den nederste kortsiden er underveis.

Lim så langsidene på samme måte, og klipp til hjørnekantene så det ser pent ut. Hvis det blir gliper, fikser du det med lim og små filtrester. Det samme gjelder de innvendige hjørnene.

Siste steg er silkebåndet, som fungerer som veskelås. Bruk en blyant til å markere midten på boka. Prøv båndet og finn ut hvilken del som skal festes til veska. Stryk lim på både båndet og veska (jeg brukte RX-lim: de grå trekantede flaskene med rød kork, fordi jeg tror det egner seg bedre enn trelim), la det tørke litt, og lim det på.

Voila!

Så: Få på deg hatten, stapp en bunke penger i clutchen og sett hesten i gir!