Forkurset på det 19. norske statistikermøtet handler om nevrale nett. 

For mange statistikere er nevrale nett omtrent som magic loop er for mange strikkekyndige: Vi vet at vi har hørt om det, men vi kan ikke helt forklare hvordan det brukes i praksis, eller hvorfor det er så fantastisk.

Magic loop: Helt fantastisk, eller bare keiserens nye strikkeklær? Selv er jeg ikke overbevist. Bilde fra https://blog.tincanknits.com/2013/10/03/magic-loop/

Dermed drar strikkere på strikkefestivaler og deltar på workshop i magic loop, og statistikere drar på statistikermøter for å gå på kurs i nevrale nettverk.

Mens strikking handler om å lage en struktur (for eksempel en genser) av store mengder garn, handler statistisk analyse om å finne system og struktur i store mengder informasjon. For eksempel kan vi være interessert i at datamaskiner automatisk skal identifisere ansikt, dyr, missiler eller spesifikke typer landskap på bilder, eller at iPhone-Siri skal kjenne igjen stemmen din.

Hjernen identifiserer lett at dette er en strikkende statistiker som tar en selfie på teppegulvet på hotellrommet. Men hvordan skal en datamaskin skjønne det?

Hjernene våre er forbausende flinke til slike oppgaver, men det trengs smarte statistiske analyser for å få datamaskiner til å gjøre det samme. Noe som har vist seg å være svært effektivt er å konstruere analysemetodene slik at de etterligner det som foregår i hjernen og sentralnervesystemet i kroppen.

Dette er det vi kaller nevrale nettverk.

For å få slike metoder til å fungere, må vi både vite noe om matematikken som ligger bak, og hvordan vi skal programmere PC-en til å gjøre det vi vil. Det var det vi fikk vite i dag.

Årets forkurs var utviklet av Igor Barros Barbosa og Aleksander Rognhaugen, og var forfriskende annerledes lagt opp. Det hele var organisert som en praktisk oppgaveløsningsseanse, ikke ulikt en strikkeworkshop egentlig. (Men med PC-er og programvare i stedet for strikkepinner og garn, så klart.)

Hver kursdeltaker koblet seg opp på en nettbasert tjeneste med sin egen maskin. Der fant vi en oppskrift (et forhåndslaget dokument med eksempler og modifiserbar programkode) som vi jobbet oss gjennom i vårt eget tempo. (Se blogginnlegg fra en lignende fuglestrikkewokshop med Arne og Carlos her.)

I stedet for å holde tradisjonelle forelesninger, gikk kurslederne rundt og ga individuell veiledning underveis. Deltakerne sørget selv for å ta kaffepauser ved behov.

Hvis du vil vite mer om nevrale nettverk, kan jeg anbefale denne nettsiden, der jeg fant denne fine illustrasjonen:

Etter å ha grublet mye og lenge på hvordan nevrale nett kan strikkes, har jeg kommet frem til at det kanskje kunne være mulig å lage et slags heklet nevralt bærenett? Kom gjerne med andre gode ideer til hvordan dette kunne løses! På gjensyn i morgen, da lover jeg et nytt og mer konkret strikkeprosjekt!