Det er niende dag i samstrikkingsprosjektet, og det er min måned. 

Jeg elsker sterke farger, og i sin senblomstrende og frodige prakt byr bursdagsmåneden min på mye av denslags. Ringblomst- og blomkarse-oransje er viktig, men sterk rosa er enda viktigere.

Om romantikk og fødselsstatistikk

Jeg er født 27. august 1971, og det er lenge siden jeg regnet meg frem til at pappas juleperm fra militæret var en viktig begivenhet for mitt liv. Tilsvarende kan de 5397 augustbarna (og deres 5324 mødre) i 2015 etter hvert regne seg tilbake til sånn cirka adventstiden.

Da jeg i fjor strikket mitt første fødselsstatistikkteppe, tok jeg utgangspunkt i fødselstallene for årene 2010-2014 (som var de siste 5 årene som var tilgjengelig hos MFR da), og strikket gjennomsnittlig antall fødsler per måned for disse årene. Det ser sånn ut:

Fjortenåringen identifiserte raskt juli som toppmåneden og regnet seg tilbake: – 1-2-3-…-7-8-9. …OKTOBER?! Hva er det som er så gøy i oktober at folk lager barn?!
Statistikermoren: -Neida, det er omvendt! Folk planlegger, for de vil ha barnehageplass, og fristen er første september. 

Fjortenåringen var fornøyd med denne teorien, men andre jeg presenterte teppet og forklaringen for lot seg ikke så lett overbevise. Dermed var det bare å ta strikkepinnene fatt igjen. I det neste teppet strikket jeg de fem årene 1969-1973, altså årene rundt da jeg ble født. På den tiden var det verken snakk om pappapermisjon eller barnehageplass. Og sannelig:

I mars og april, ni måneder etter sommeren, kommer fødselsbølgen. Har du sett! Om dette ikke beviser at jeg har rett, så støtter i hvert fall teppene mitt syn. Oppsummeringen blir fin:

I gamle dager fikk folk barn ni måneder etter at de hadde hatt sex, men nå har folk sex ni måneder før de har tenkt å få barn.

Hadde jeg vært en tabloidavis, ville jeg sagt
ROMANTIKKEN ER DØD. Strikk teppene som beviser det. 

Men som vanlig i forskningverdenen er det visst ikke så enkelt som tabloidoverskriftene vil ha det til allikevel. Da er det flaks å jobbe sammen med hyggelige forskere, for i morgen kan du lese forsker Petter Kristensens betraktninger om endringene i fødselstallene. Kommer han frem til samme konklusjon som meg?

41 år skiller meg og Vegard, og 41 år skiller statistikken i teppene under oss.

Gå til oppskrift.