-Ta på dæ såmmarvåttan å færra ut å lek!

Foto: Ingeborg Frey Frøslie

I sommer satt jeg på kafé i Kristiansund sammen med min gode venninne og fiolinlærer Ragnhild. Og Ørnulf, selvsagt, vår gode venn og dessuten Ragnhilds cellospillende mann. Vi hadde kanelboller foran oss og skravlet oss gjennom kaffe og appelsinjuice, diskuterte musikk, livets store utfordringer og små fiksfakserier som vi lo godt av. Ute var det 13 grader og regn, og jeg strikket votter.

Noen dager tidligere (mens det faktisk var sol) hadde jeg hatt statistrikketreff på Kaffebrenneriet i Vågen, og der hadde garnbutikk- og kaféstyrer Yvonne gitt meg en nydelig bunt Arwetta-garn som takk for innsatsen. Altså – det garnet! Se på det – er det noe rart jeg gliser:

Som en pose sukkertøy. Eller blomsterbukett. Eller en sommerforelskelse. Jeg forelsket meg i hvert fall fullstendig. Dagene før jeg skulle møte Ragnhild gikk jeg derfor rundt og pønsket på noe pent jeg kunne strikke av det. Det måtte være noe som var synlig. Og noe som ikke trengte mer enn en bunt. Garn-vakkerheten ble fotografert over alt mens jeg gledet meg og grublet. Hm…

Pulsvarmere! Det måtte bli pulsvarmere! Jeg la opp til pulsvarmere i rett/vrang-struktur etter min egen oppskrift (her), og strikket i vei.

Det er kjempespennende å strikke med mangefarget garn: Fargen sklir over fingeren som en kontinuerlig overraskelse, og hvilken farge blir neste maske? Selv om rødt er grunnfargen, kommer det plutselig en lilla maske, så tre turkise på rad, en rød, og en deilig rustgrønn. Dum-di-dum-di-dum, rai-tai-tai, herlig, herlig.

Men de skiftende fargene sammen med rett/vrang-struktur ble bare rotete, og jo større strikketøyet ble, jo verre ble rotet. Til slutt orket jeg ikke mer, og rekte opp. Ny grublig, litt mer innbitt denne gang. Hm…

Votter! Votter kan jeg jo til og med se selv mens jeg har dem på meg Så lurt! Og med enkel glattstrikk ble det ikke for rotete. Jeg prøvestrikket uten vrangbord, plukket opp og strikket på den i ensfarget garn etterpå. Superfornøyd!

Oppskriften er basert på Uglevott-oppskriften som Joruns garn har oversatt til norsk. Jeg har strikket uglevotter både med og uten ugler før. De er ikke bare supersøte, de har også super passform. (Make votter super again.)

Alt dette var altså unnagjort før kafébesøket i regnværet. Selv om mine votter er basert på en annen oppskrift, er det jo slett ikke uglevotter, og de trengte opplagt et muntert navn i all fargegleden. Jeg tenkte jeg kunne kalle dem variasjonsvotter, siden variasjon er noe av det kuleste vi statistikere vet (les mer om det her, her og her), og fordi jeg var så begeistret over fargevariasjonen i garnet.

Men så sier Ragnhild begeistret over kaffekoppen (mens regnet siler ned ute og det kjennes ut som om sommertemperaturen har sunket til 12 grader):
-Neimen, så søte! Skikkelig sommervotter!
Og så med litt streng oppdragerstemme og på erkekristiansundersk:
-Ta på dæ såmmarvåttan å færra ut å lek!

Saken var avgjort! Dette er Statistrikks sommervotter! Kos deg med oppskriften, og klin til med noe skikkelig sprekt garn da, vel!

Foto: Ingeborg Frey Frøslie

Garnforslag:
25 g Arwetta Classic fra Filcolana (rødspraglete)
25 g Sandnes mini alpakka rød 4219
Strømpepinne 3

Strikkefasthet: 26 m = 10 cm

Venstre vott:
Legg opp 48 m med mini alpakka, og strikk vrangbord (1r, 1vr) i 7 cm. Strikk 1 omg r og øk samtidig 4 m til 52 m (øk 1 m per p).

Skift til arwetta, og strikk resten av votten i glattstrikk.
Omg 1-5: Ingen økning.
Omg 6: 5r, øk 1 m, 47r (=53 m)
Omg 7: 6r, øk 1 m, 47r (=54 m)
Omg 8: 7r, øk 1 m, 47r (=55 m)
Omg 9: 8r, øk 1 m, 47r (=56 m)
Omg 10: 9r, øk 1 m, 47r (=57 m)
Fortsett økningen på denne måten til du har økt totalt 17 masker (og har 30 m på første pinne), og strikk så 2 omg r (69 m per omg) uten å øke.

Omg 25: 24r, sett 17 m på tråd (til tommel), 28r

Strikk glattstrikk til votten måler 15 cm fra vrangborden, og skift til mini alpakka. Strikk 2 omg r uten å felle.

Fell til toppen: 2 m i hver side* til det er 8 m igjen på pinnen. Dra tråden gjennom de 8 siste m og fest.
*Andre og fjerde p i omgangen: De to siste m på strikkes r sammen.
Første og tredje p i omgangen: Løft av og snu første m, og strikk den sammen med m 2, i bakre ledd.

Tommelen strikkes i mini alpakka. Flytt de 17 m over på pinner, og plukk opp 2 ekstra m i overgangen. Strikk til den røde delen av tommelen måler 5 cm. Fell, først hver 3. m, deretter annenhver m til det er 8 m igjen på pinnen. Dra tråden gjennom de 8 siste m og fest.

Høyre vott:
Legg opp 48 m med mini alpakka, og strikk vrangbord (1r, 1vr) i 7 cm. Strikk 1 omg r og øk samtidig 4 m til 52 m (øk 1 m per p).

Skift til arwetta, og strikk resten av votten i glattstrikk.
Omg 1-5: Ingen økning.
Omg 6: 21r, øk 1 m, 31r (=53 m)
Omg 7: 21r, øk 1 m, 32r (=54 m)
Omg 8: 21r, øk 1 m, 33r (=55 m)
Omg 9: 21r, øk 1 m, 34r (=56 m)
Omg 10: 21r, øk 1 m, 35r (=57 m)
Fortsett økningen på denne måten til du har økt totalt 17 masker (og har 30 m på andre pinne), og strikk så 2 omg r (69 m per omg) uten å øke.

Omg 25: 2r, sett 17 m på tråd (til tommel), 50r.

Resten strikkes som venstre vott.

Dagens spørsmål: Hvilke to eventyr, et gammelt og et nytt, refererer vi til i bildet? Svaret kommer i neste blogginnlegg. Foto: Ingeborg Frey Frøslie