Statistrikkebloggeren har travle dager for tiden, og kliner derfor til med et kjapt dagens antrekk-innlegg.

To skjerf og valgets kvaler: normalfordelingsskjerf eller t-fordelingsskjerf med 5 frihetsgrader?

I høst underviser jeg Blindern-studenter i anvendt statistikk, og i dag har vi kommet til første forelesning om hypotesetesting. Det handler om å sette opp to motstridende påstander (hypoteser) om hvordan verden er. Deretter gjør vi observasjoner for å avgjøre hvilken hypotese vi støtter.

Hypotesetestingsundervisning i statistikk starter nesten alltid med en enkel normalfordelingstest eller t-test, og jeg har strikket skjerf av begge deler. Hvilket skulle jeg velge?

Det kan bli for mye oransje også.

En liten dæsj grått både her og der.

Siden jeg synes forutsetningen for t-testen er mer realistisk i anvendte situasjoner enn z-testen (når har vi en situasjon med kjent sigma, liksom?!), ble det avgjørende for valget. Så nå sitter jeg her på Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse og forbereder forelesning, iført en t-fordeling med 5 frihetsgrader. Hvorfor 5? Det skal studentene få vite mellom kl 14.15 og 16. God helg!

Hjemmestrikket jakke og skjerf.

PS: Hvis du vil ha bedre og flere antrekksinnlegg, kan jeg anbefale fysikkrosabloggen til Sunniva Rose.