Scrabble er verdens beste brettspill, påsto jeg i går.

Det mener jeg fortsatt, og det er også bakgrunnen for en liten føljetong med scrabbledesign. Først ut er det svære scrabblesjalet som jeg egentlig hadde tenkt skulle være et lite trekantskjerf, nærmest et lite tørkle. Sånn ble det ikke.

Litt større enn et tørkle. Foto: Ingeborg Frey Frøslie

Jeg er ikke så begeistret for å kaste bort dyrebare minutter på prøvelapper, så jeg bruker heller uker og måneder på å strikke noe i feil størrelse. (Jeg er helt sikker på at noen av dere som leser dette gjør eller har gjort det samme.)

Men når sjalet først ble så stort, er det ganske deilig å ha det i sofakroken, både når jeg strikker, forbereder statistikkforelesninger og spiller Scrabble. Eventuelt gjør alt dette på en gang. Mens jeg ser TV. Her er det ingen tid å miste, det er bare å finne frem pinne nr 7 og la det stå til!

Du trenger:
Rundpinne 7 mm
Totalt 666 g (ja, faktisk! Tilfeldig? Neppe!) garn til
2 halve og 3 hele ruter rødt (trippelt ordpoeng)
9 halve og 4 hele ruter rosa (dobbelt ordpoeng)
2 halve og 5 hele ruter blå (trippelt bokstavpoeng)
2 halve og 9 hele ruter lyseblå (dobbelt bokstavpoeng)
82 hele ruter grønt

Garn- og fargeforslag: 
Jeg ville gjerne ha sjalet mykt og litt loddent, så jeg brukte en del alpakka og noe effektgarn. Fargene er valgt fordi jeg synes de passet bra til fargene på brettet. Men farger er forskjellige i ulike lys, og vi  ser også farger forskjellig, så her er det bare å slå seg løs. Jeg brukte:

Rød:
En tråd Sandnes mini alpakka, farge 4219, en tråd finull, farge 418, og en tråd Plum, farge 045. Det er ikke mange ruter med rødt, så det trengs ikke mye garn.

«Rosa»:
Rutene er mer aprikos-aktig, og jeg brukte en tråd Rauma Finull 4206 (25 g), en tråd Finull 4087 (25 g), og en tråd Silk mohair (Sandnes) 4217 (15 g).

Blå:
En tråd Finull 467, en tråd Finull 437, og en tråd Plum, 135. Det er ikke mange ruter med blått, så det trengs ikke mye garn.

Lyseblå:
Dobbel tråd Sandnes alpakka, 6511 (100 g) og en tråd Plum 067 (25 g).

Grønn:
Dobbel tråd Sterk (Du store alpakka), farge 813 petrol. 10-11 nøster OBS: Det partiet jeg strikket med farget av noe voldsomt. Jeg har forhørt meg på strikkesider på facebook, og en annen har også hatt problemer med akkurat denne fargen. Dette har jeg  imidlertid ikke opplevd med Sterk tidligere, og det stemmer med alle de andre tilbakemeldingene jeg har fått. Dermed tror jeg dette er en feil med akkurat dette partiet. Hvis dette skjer med deg, gå tilbake og bytt garnet før du strikker videre. Alternativt kan du bruke Finull farge 421 + 484.

Sjalet er kontestrikket. Du starter på diagonalen med 15 halve ruter, og strikker så ruter utover mot spissen, en rute mindre per runde. Fra andre runde er hver rute 12 masker bred og inntil 24 omganger høy. Dette burde bli et rektangel, men strekker seg til en ganske kvadratisk rute når arbeidet vokser.

Jeg valgte å legge opp med såkalt usynlig oppleggskant (se en liten videosnutt om det i dette innlegget) og bytte ut den med en omgang fastmasker til slutt, men innser at resultatet nok hadde blitt like bra om jeg hadde lagt opp løst og heklet kanten til slutt. Oppskriften er basert på det jeg gjorde.

Legg opp 15*12 masker = 180 masker med et ganske glatt bomullsgarn (=oppleggskant).

Første runde (15 halve ruter langs diagonalen):
Start med rødt. Strikk 1 rett, snu og strikk vrang tilbake. Snu, strikk 2 rett, snu, strikk 2 vr tilbake. Strikk 3 rett, snu strikk 3 vr tilbake. (Jeg tar alltid av første maske i hver omgang, både de rette og de vrange.) Fortsett slik til du har strikket 12 rett, og har en liten trekant på pinnen. Skift til rosa og strikk fire trekanter etter hverandre på samme måte (1 rett, 1vr tilbake, 2rett, 2 vr tilbake,..) Skift til blå, og strikk en blå trekant, skift til lyseblå, etc. Fortsett slik til du har 15 halve trekanter i samme farger som på scrabblebrettet, og fell løst av på den siste trekanten når du har 12 m.

Andre runde (14 hele, grønne ruter):
Plukk opp 12 m langs kanten på den røde trekanten du nettopp felte av. Disse 12 er oppleggsmaskene i en grønn rute. Start med grønt i tuppen av den røde trekanten, og strikk 11 m inn mot neste trekant. Den 12. masken strikker du sammen med den nærmeste rosa masken i neste trekant. Nå har du 12 grønne masker på pinnen. Snu, og strikk tilbake. Snu, strikk 11 m inn mot den rosa trekanten, og strikk den 12. masken sammen med neste rosa maske. Fortsett slik til alle de 12 rosa maskene er borte, og du har en grønn rute. Avslutt ruta «innerst», altså i tuppen på den rosa trekanten, og plukk opp 12 m langs kanten på denne. Fortsett med grønne ruter på samme måte ut runden.

Resten av sjalet strikkes på samme måte, til du avslutter med en rød rute i tuppen.

Hvis du synes dette var vanskelig å forstå, kan det kanskje hjelpe med noen av bildene jeg tok underveis:

Sakte, men sikkert vokser det frem et scrabblesjal:

Jammen traff jeg ikke en sjelefrende på strikkedebatt midt i prosessen. Toril hadde kontestrikket seg fra en rute i tuppen og utover, så det går også an.

Erstatt oppleggskanten med en omgang fastmasker i samme farge som rutene, og fest ørt-og-førti tråder. Bingo, du er ferdig og får 50 ekstrapoeng!

Lykke til med sjalet, og spør gjerne hvis det er noe du lurer på, jeg sitter klar med Tanum!

Foto: Ingeborg Frey Frøslie