Jeg er på vei inn til Riksen for å diskutere dette med Lise.

Lise er jordmor og forsker, og lengden på en fødsel er naturligvis noe både Lise og andre jordmødre er interessert i. Og vi som føder også, forresten. Hvor lenge varte din(e)?

Det er snø og overskyet i dag, og fjorden var grå da jeg sto og ventet på båten. Jeg fordrev ventetiden med å kaste snø i vannet, slik vi gjorde da vi var barn. Snø som treffer sjøen gir en dempet lyd, verken et plump eller plask. Og så blir den søkkvåte snøklumpen liggende og duve opp og ned mens bølgene brer seg.

Hvis jeg skulle svart på hvor lenge bølgene varer, ville jeg strevd. Jeg vet nøyaktig når de starter (når snøklumpen treffer fjorden), men ikke når de slutter. Vi må i så fall bestemme en regel for når vi mener at det ikke er noen bølgebevegelse lenger.

Med fødsler er det motsatt. Vi vet nøyaktig når den slutter (når barnet kommer ut), men det er vanskelig å si nøyaktig når den starter. Vet du nøyaktig på minuttet når din(e) startet?