I dag er jeg så heldig å ha en heklende matematiker som gjest.

Vilde Sørvik Eggen har instagramkontoen vilde_trallala, og Statistrikk har fulgt Vildes oppdatering av temperaturteppet fra 2017 med like stor interesse som en flått som lukter hjorteblod.

vilde_trallala

I motsetning til andre temperaturtepper, –skjerf eller –leggvarmere, har Vilde valgt fargekoder som viser både temperatur og vær. Hun har dermed bokstavelig talt heklet værmålinger i to dimensjoner. (Pluss tid, som er den tredje dimensjonen.)

Mange forskere synes det kan være utfordrende å vise frem flerdimensjonale fenomener, og det legges ned mye arbeid i å lage gode visualiseringer av det. Noen virker bedre enn andre.

yr.no velger denne varianten:

Vilde velger denne:

Første januar er øverst til venstre. Alle bilder: Vilde Sørvik Eggen, vilde_trallala@instagram

Vilde skriver:
Idèen med å hekle et temperaturteppe kom (som så mye annet) fra Instagram. Jeg følger mange drevne strikkere og heklere, og for en som meg som er over snittet opptatt av å telle og måle var tanken å registrere temperaturen et helt år i et teppe nesten uimotståelig. Mulig det er nerdete, men artig likevel. Egentlig begynte jeg på et teppe i 2016, men gav opp på vårparten.

2016-teppet som ble en UFO. (Må ikke forveksles med flyvende teppe.)

I 2016 heklet jeg et stripete teppe, og det ble fryktelig upraktisk å ha med seg rundt og dessuten ble jeg aldri helt fornøyd med fargene.

2017-teppet laget jeg i farger jeg liker og med sekskanter. Stort sett prøvde jeg å hekle en lapp hver dag, og montere den samme dagen, men noen ganger ble jeg hengende opp mot en måned etter.

Konseptet bak teppet er enkelt: Hver lapp angir dagens vær. Den innerste fargen angir temperaturen, den ytterste angir om det var sol, overskyet eller regn. Hvis det var overskyet ble den ytterste fargen den samme som den innerste, var det sol gikk jeg en farge «opp» (varmere), var det regn eller snø gikk jeg en farge «ned» (kaldere).

Jeg har markerte den første lappen i hver måned med litt hvitt garn så jeg kan når som helst finne ut hva slags vær det var på en hvilken som helst dato i 2017, hvis noen skulle finne på å lure 🙂

Teppet består da (naturlig nok) av 365 lapper og er ca 135 x 135 cm stort. Hver av lappene er 8 x 8 cm. Garnet jeg har brukt er Smart og Peer Gynt fra Sandnes, men unntak av den lyseste grønne som er Cotinga fra Dale. Det har gått med ca 1,5 kg garn (!) på teppet og det er tatt vel i mot av både tobeinte og firbeinte her i familien.


Dere skjønner hvorfor jeg sugde meg fast i Vildes instagramkonto nå? Dette er ikke bare et usedvanlig lekkert teppe, men selve ideen med å vise flere dimensjoner på denne måten er herlig.

Jeg tenker at dette ville ville være en strålende idé for for eksempel heklende skoleforskere.

La oss si at de har kartlagt tusen barn og har målinger av språkforståelse, matematikkferdigheter og basketballferdigheter, altså tre dimensjoner. Da er det bare å hekle en lapp per barn: Den innerste fargen fargekodes for språkforståelse, neste farge viser matematikferdigheter, og den ytterste kanten viser basketballferdigheter.

Så kan de tusen lappene sys sammen, for eksempel i striper etter alder (som i så fall blir dimensjon 4). Haha, det teppet skulle jeg likt å se! Jeg tar gjerne imot ideer til flere flerdimensjonale tepper!

Forresten: Liker du kanskje andre farger enn Vilde? På Nesoddbåten i dag fant jeg plutselig et filter som manipulerte fargene. Gøy!! Her er noen av resultatene:

Originalen:

Har du også lyst til å lage et varmt værteppe? Det finnes en egen facebookgruppe for folk som bedriver slikt, og der er det over 3000 medlemmer allerede. Her finner du dine likesinnede.