Som vi har sett i avisoverskriftene i det siste er meslingevksinedekningen skjør:

VG, 21.02.2018

Det skal ikke mange mange prosentene til med uvaksinerte personer i en befolkning før meslingevaksinedekningen kommer under kritisk nivå, og denne lumske sykdommen begynner å spre seg igjen. Meslinger er nemlig en av de mest smittsomme sykdommene vi har, med et smittetall på opp mot 18.

Forskerne kaller smittetallet R_0. Denne tabellen fra Wikipedia er en pålitelig kilde til ulike smittetall, i følge smitteforskere på Folkehelseinstituttet.

Det betyr at hver person med meslinger smitter 18 nye. Hvis 17 av disse hadde vært immune, enten fordi de selv hadde hatt meslinger tidligere, eller fordi de var vaksinerte, ville bare én blitt smittet, ikke 18. Da ville vi unngått en meslingeepidemi. Sykdommen ville heller ikke dødd ut, for det ville hele tiden vært noen syke. (Dette har jeg utbrodert i hekletøy i et tidligere blogginnlegg som du kan lese her.)

Det betyr at den kritiske meslinevaksinedekningen for å unngå epidemier er 17/18 = 94%.

Denne figuren viser det kritiske tallet for vaksinedekning for at vi skal unngå epidemier av sykdommer med ulike smittetall. Den reelle vaksinedekningen i Norge er noen ganger bedre enn dette (da dør sykdommen ut), og noen ganger dårligere: Da risikerer vi epidemier av influensa, kikhoste og meslinger.

Fordi dette er en skjør situasjon, er jeg i ferd med å designe et skjørt. (Tidenes dårligste ordspill?)

Det har blitt mye prøvelappstrikking de siste par ukene, men nå er jeg endelig i mål med det. Da gjenstår «bare» å konstruere mønsteret, så teststrikker Maren Elise kan plukke opp lekkert, tynt lammeullgarn hos May i Trondheim og sette i gang med test-strikkingen av selve skjørtet. Fargene er antrasitt (ganske mørk grå) og sennepsgult. Det rosa tweed-skjørtet fra Benetton får jobben som mal for bredde og lengde. Dette er så spennende! Tidligere har jeg nemlig alltid skrevet ned oppskrift etter hvert som jeg har strikket, så å konstruere mønster på forhånd er en helt ny øvelse for meg.

Prøvelappene har vært strikket i det samme syltynne lammeullgarnet og pinne 2,5, men har egentlig også vært en ganske hyggelig erfaring, bare se på dette:

Hvilke farger hadde du ønsket deg et meslingevaksinedekningsskjørt i? Kanskje det er noen andre som kunne tenke seg å teststrikke også?