Ironisk nok ligger jeg rett ut med en smittsom halsbetennelse nå som jeg skulle forberedt statistrikketreff om smittsomme sykdommer. 

Det minner om da jeg for over ti år siden var på kurs i matematisk modellering av smittsomme sykdommer. Det var to uforglemmelige opplevelser i det kurset. Den ene var en animasjonsfilm i Ottar Bjørnstads forelesning. Filmen viste et kart med byene i England i en tiårsperiode fra 1950-tallet til 1960-tallet. Byene var blå prikker hvis det ikke var et meslingeutbrudd der det aktuelle tidspunktet, og røde prikker hvis det var et meslingeutbrudd. Vi som satt i salen så hvordan meslingene bølget gjennom England som en rød puls før vaksinering ble innført (øverst til høyre i bildet under).

Skjermbilde fra filmen som ligger hos Nature: https://media.nature.com/full/nature-assets/nature/journal/v414/n6865/extref/414716a-s1.htm

Du kan se filmen selv ved å gå inn på denne linken hos Nature. Du finner filmen ganske langt nede til venstre på siden, under navnet 414716a.fli (movie, .fli file, 5.5MB).

Den andre uforglemmelige opplevelsen fra kurset var at brorparten av deltakerne ble matforgiftet av den lekre avslutningslunsjen. Snakker om praktisk demonstrasjon av kursinnholdet!

Men selv om jeg har jobbet litt, sett Ottars film 17 ganger, festet noen tråder og det har vært sol i sofaen, har jeg stort sett vært syk i senga de siste dagene. Og hver gang jeg er det, sniker det seg inn en sangstrofe i øregangene mine:

Være en superstjerne på scenen
selv om du er i senga
Være en prinsesse på den vakre engen
selv om du hoster ennå
Selv om du er syk og kald
eller har falt et utrolig vondt fall
kan du jo bare:
Late som! 

 

Dette er en for mange ukjent hit av bandet The Scream fra ca 2011. Bandet er forlengst oppløst, så de kommer ikke til å stå på scenen på statistrikketreff i Realfagsbiblioteket førstkommende onsdag. Men jeg har tenkt å være superstjerne på scenen, selv om jeg hoster ennå. Eller så kan jeg jo bare:
Late som!
Og jeg håper å se deg der!

(Meld deg gjerne på arrangementet via facebook, så kjøper vi inn nok boller!)