En gang i året spiller jeg i danseband.

Siden tidlig 90-tall har orkesteret mitt, Oslo symfoniorkester, hatt som oppdrag å spille til dans på Operaballet i Gamle Logen i Oslo. Og like lenge har operaballentusiast Ynge Vogt* og jeg dumpet borti hverandre i dansebandpausene og vært begeistret sammen.

Yngve forteller: -Historien om operaballet startet med Bjørn Einar Sakseid, den store Mozart-entuasiasten som studerte biologi og informatikk på Blindern. Hvert år inviterte han stadig flere venner til operaen. I vennegjengen hans vokste idéen om et ekstravagant arrangement i takt med selskapet. Et år slo gjengen på stortrommen. Samtlige billetter til en av forestillingene i Operaen ble kjøpt. Den gamle logen ble booket til ball. Dette ble starten på det årlig operaballet i Oslo som nå har vært arrangert tretti år på rad. 

I løpet av noen få år ble det ikke bare arrangert sykurs så deltakerne kunne møte opp i tidsriktige kostymer, men også dansekurs, maskekurs, kurtisekurs og fektekurs. I fakkeltoget fra operaen til det storslagne ballet stoppet alle opp for å nyte trompetisten som spilte tårnarien fra toppen av domkirken. Etter ballet ble det nattdans og champagnefrokost.

Fektescene fra Operaballet på tidlig 90-tall. Foto fra Wikipedia.

Selv husker jeg godt operaballfeberen på Blindern det første året, da jeg var student. Arrangementskomiteen lå i billettkø i rokokko-kostymer foran Frederikke for å skape blest om ballet. I Vilhelm Bjerknes’ hus lærte studenter å danse menuett og Wienervals, og vi få utvalgte i orkesteret (oss det var plass til på scenen i Gamle Logen) satt med tidenes tykkeste repertoarbunke på notestativene og tråklet oss gjennom uendelige valser, ringdanser, lynraske polkaer og galopper. Musikken var så fengende at den klistret seg fast som søt saft i øregangene. Vi ble alle revet med.

Da dørene åpnet til festsalen i Logen og hundrevis av overdådig utkledte studenter veltet inn under lysekronene mens orkesteret klemte til med Svendsens Festpolonaise på podiet, var det som å være del av persongalleriet i et eventyr. Siden da har jeg vært så heldig å få være med på nesten alle Operaballene.

Etter som årene har gått har ikke bare mobiltelefonene blitt vanlig tilbehør til de overdådige kjolene, men arrangementet har også utviklet seg fra å være et rent studentarrangement til å bli en festaften for hvem som helst. Liker du å danse? Liker du pomp og prakt, glitter og stas? Liker du å pynte deg? Er du klar for en opplevelse helt utenom det vanlige? Meld deg på! Neste års operaball går av stabelen 2. februar 2019, så du har god tid til både å strikke og sy akkurat den ballkjolen eller lage den maska du drømmer om! Oi, nå fikk jeg plutselig lyst til å lage en fjærmaske basert på normalfordelingen. Kanskje skal jeg iføre meg det neste år?

 

Sees vi i Logen i 2019?

*Synes du forresten du har hørt navnet Yngve Vogt før, så er det nok enten fordi du har lest noe av det han har skrevet i forskningsmagasinet Apollon, eller fordi du har kjøpt Yngves ferske bok Mattetriks på null komma niks – bli mester i hurtigregning. Den vil bli presentert i et eget blogginnlegg.