Skeiv statistikk viser at 3-5% av befolkningen elsker noen av samme kjønn som seg selv.

Jeg legger trykket i setningen på *elske*. Det er så mye å si om dette at jeg nesten ikke kan begynne å snakke om det, for da klarer jeg ikke å slutte igjen.

Ok, ett lite regnestykke tar jeg meg tid til: Hvor mange homofile elever vi kan forvente å finne i en standard skoleklasse på 25 elever?

Tar jeg utgangspunkt i en vanlig skoleklasse med 25 elever, antar at variasjon i legning er jevnt fordelt i hele befolkningen, og at legningen til en person ikke påvirkes av legningen til en annen person (som etter mitt syn er rimelige antakelser), så vil antall homofile elever i en gjennomsnittlig skoleklasse faktisk være fordelt på en måte som statistikere kaller binomisk fordeling*. Du vet ikke hva det er? Null stress, jeg skal vise deg hvordan det ser ut. Binomisk fordeling** kan også brukes for antall jenter i en like stor skoleklasse, men det forventede antallet jenter i en skoleklasse er mye høyere enn antallet homofile elever. Disse to fordelingene vil typisk se slik ut:

Og da er vi i gang, for dette må kommenteres:

1) Det øverste, skjeve (!) søylediagrammet viser at 2/3 av alle skoleklasser forventes å ha minst en homofil elev, mens i bare 1/3 av alle klasser forventer vi at det ikke er noen homofile elever. Ser vi det sånn, ser vi hvor vanlig det er at noen forelsker seg i personer med samme kjønn som seg selv.

2) Det nederste søylediagrammet viser at i en skoleklasse med 25 elever er det uhyre sjelden at det er færre en 5 eller flere enn 20 jenter.

3) Men er det ikke egentlig litt barnslig å telle homser, gutter og jenter? Hva er poenget, liksom? For skolen er det viktigere å vite hvor mange som trenger ekstra utfordringer, ekstra matteoppgaver, lesehjelp eller noen å leke med.

Men ikke bare svarer regnestykket på et spørsmål som ikke er særlig interessant eller konstruktivt med mindre det settes i en større kontekst om samfunnets holdninger, identitetssøken, mental helse og likeverd,

Andywarholifisering av stranda.

Idé og foto: Ingeborg Frey Frøslie

…dessuten:
4) er premissene for regnestykket altfor enkle. En venn som allerede er i god gang med årets pride-feiring skriver:
Hehe – kurven din er helt ok, men dette er faktisk ikke så lett. Genetisk er vi tre kjønn: Kvinne, mann og intersex. Følelsesmessig har vi i hvert fall 4 varianter: Cismann, transmann, ciskvinne og transkvinne. Hver av disse kan så være tiltrukket av et el flere av de andre kjønnene eller noe helt annet. Det bør i så fall bli minst 3x4x4=48 legninger. Da skjønner du at kurven din er altfor enkel – og at vi trenger voldsomt mange ulike toaletter 😀  Men god matteundervisning kan det bli!

Haha – her har dere dagens utfordring og inspirasjon, mattelærere! Lag gode oppgaver om mangfoldet!

Regnbuen har blitt selve symbolet på mangfoldet, på variasjonen i kjærlighet. Statistikere elsker variasjon over alt annet, så hva er vel mer naturlig enn at statistrikkebloggeren lanserer et regnbueskjerf til selveste pride-helga?

Med mindre du strikker helt vanvittig fort, blir nok ikke skjerfet ferdig til paraden på lørdag, men du kan jo strikke mens du går, så du har det ferdig til neste år?

Min bratsj-kollega Siri er en uttalt tilhenger av likeverd og mangfold, og var så grei å stille som modell da vi spilte Verdis requiem i Trefoldighetskirken for noen uker siden. Det ble sagt at det var over 300 musikere involvert i dette. Variasjon i våre preferanser, ønsker, tro og håp fylte Trefoldighetskirken og vel så det, men dette hadde vi til felles: Vi elsket å spille Verdis requiem sammen! Og vi var stolte av det vi fikk til i fellesskap. Inspirert av dette har jeg følgende oppfordring:

Elsk hvem du vil! Følg hjertet til enden av regnbuen! God pride!

Oppskrift på regnbueskjerf

Skjerfet er 27 cm bredt, 202 cm langt og veier bare 170 gram.

Du trenger:

En ganske lang rundpinne 4mm

Lang Mohair Luxe i fargene (fargenavnene har jeg funnet på for å ha en viss oversikt. Bruk fargekodene for å få det riktig).
Knallrosa 698.0066
Mørk rosa 698.0146
Rødrosa 698.0061
Rød 698.0060
Mørk oransje 698.0275
Oransje 698.0075
Skittenoransje 698.0175
Gul 698.0150
Lys mosegrønn 698.0098
Mosegrønn 698.0097
Mørk mosegrønn 698.0199
Petrol 698.0288
Lys petrol 698.0174
Lys blågrå 698.0071
Lys turkis 698.0058
Turkis 698.0079
Kongeblå 698.0188
Mørk blågrå 698.0010
Marine 698.0025
Fiolett med glitter 797.0090
Burgunder 698.0164
Brun 698.0062
Skittenrosagrå 698.0348
Lys skittenrosagrå 698.0248
Sandnes silk mohair i fargen blekrosa 4023

Legg opp 350 masker med dobbel tråd Lang Mohair luxe, Knallrosa 698.0066 på p 4. (Bruk en tråd fra yttersiden av nøstet og en tråd fra innerst i nøstet.)
Strikk to riller (4 omg) i hver farge.

Når du bytter farge gjør du slik:
Start omgangen (den du skal ha ny farge på) ved å strikke 4-5 m med tre tråder: Begge trådene fra den gamle fargen, og en tråd fra den nye fargen. Så bytter du ut den ene tråden fra den gamle fargen med tråd nr 2 fra den nye fargen, og strikker enda 4-5 m med tre tråder. Så slipper du den gamle fargen og strikker videre med to tråder i ny farge. Varier antallet masker litt (4-5 m), så ikke alle trådene bytter på nøyaktig samme sted. Dette garnet er så pusete at de løse trådene kan klippes rett av når du er ferdig, uten at det rakner. På denne måten slipper du å feste tråder (du sparer mye arbeid), og du slipper at den ene enden av skjerfet blir ujevn på grunn av alle trådbyttene. Strikk i vei, nyt fargene, den vidunderlige følelsen av mohair og silke, og det elskelige resultatet!

(Det er nesten uimotståelig å ta bilder underveis! Bruk gjerne en eller flere av taggene #regnbueskjerf #statistrikk #trohåpogpride)

* Binomisk fordeling: n=25 uavhengige forsøk med to mulige utfall: homo/hetero, og sannsynligheten for homo, P(homo)=p er lik for hver person

* Binomisk fordeling: n=25 uavhengige forsøk med to mulige utfall: jente/gutt, og sannsynligheten for jente, P(jente)=p er lik for hver person

Oppdatert informasjon om restegarn og kostnader: Mohair luxe er ikke verdens rimeligste garn. En bloggleser fortalte at garn til skjerfet kostet ca 2.800 kr. Men obs: Mitt skjerf veier florlette 170 gram. Det betyr at garnet rekker til 3,7 skjerf, altså kr 757 per skjerf pluss 4 g restegarn av hver farge.

-Dessuten, tilføyde hun, –tenk på hvor mye dette ville kostet i en jålete designbutikk! Jeg ville tatt med dette poenget i et blogg-innlegg for å av-sjokke folk når de innser at dette er en liten investering 🙂

Som sagt, så gjort! Takk for tipset og lykke til med skjerfet! ♥️

Dersom du har lyst til å følge Statistrikk videre, er den enkleste måten å like Facebook-sida til Statistrikk. Der legges det ut link til alle nye innlegg på bloggen.