«Symmetri er den halte designers krykke«, har jeg blitt fortalt. Det betyr selvsagt at vi mennesker liker symmetri.

Det skal visstnok også være symmetri vi ser etter når vi vurderer om et ansikt er vakkert.

Dermed er det jammen ikke rart at vi elsker både hjerter og normalfordelingen!

Og dermed bør heller ikke resten av oppskriften komme som en overraskelse (se på det som en liten IQ-test). I dag har jeg tenkt at vi skal strikke oss bort til et standardavvik over gjennomsnittet.

Fortsett der du slapp i går, og strikk stadig kortere rilleomganger, fortsatt med samme farge.

Alle fellingene skjer på rettsiden av strikketøyet. Fellingene gjøres ved å strikke sammen tredje siste og nest siste maske på pinnen. OBS: Pass på at alle fellingene blir løse nok (akkurat som økingene på vei oppover), hvis ikke vil kanten nederst bøye seg.

3 omganger med 76 masker
75
2 x 74
2 X 73
72
2 x 71
70
69
2 x 68
67
66
65
64
2 x 63
62
61
60
59
58
57
56
55
54
53
52
51
50
2 x 49

Når du er ferdig med dette har du strikket dine 68,2% av skjerfet i hovedfargen,

og totalt har du strikket 84% av alle maskene i skjerfet. (Dette er kanskje første gang du kan gi en så presis beskrivelse av hvor mye du har igjen?)

Den rillen du har kommet til nå har forresten en z-score på 1, siden den er 1 standardavvik høyere enn gjennomsnittet.

Jeg som har en høyde på 169,5, cm, bare 8 mm over gjennomsnittet på 168,7, har en høyde-z-score på 0,1. En så liten z-score forteller at høyden min er ganske så gjennomsnittlig. Men det visste vi jo allerede, smarte som vi er.

Visste du derimot at det smarte og det vakre har symmetrien som felles kjennetegn? IQ-tester er nemlig konstruert slik at IQ-målinger er normalfordelte med et gjennomsnitt på 100 og et standardavvik på 15.

Sist gang jeg prøvde en IQ-test på nettet, endte jeg opp med en IQ på 115, altså et ynkelig standardavvik over gjennomsnittet. Og jeg som trodde jeg var så smart! Min IQ er altså nøyaktig der vi nå har kommet i strikketøyet.

Ett standardavvik over gjennomsnittet. Skjerfet matcher IQ-en min.

Vil du teste deg selv for å se hvor i skjerfet du befinner deg? Prøv denne testen, for eksempel. (Det går fint an å legge inn en tulle-epost for å se svaret, for dette er garantert ikke en spesielt pålitelig IQ-test.) Etterpå kan du jo vurdere å markere resultatet ditt i skjerfet med en liten gulltråd!