Her er gjengen min!

Hver dag siden januar har jeg møtt opp i Meieribygget på Ås sammen med den gjengen her: Faggruppa som tidligere het «Biostatistics» ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), men som nå heter «BIAS» (mer om navnet lenger ned).

Navnebyttet bestemte vi på seminar på Jeløya for noen uker siden. Jeløya-bildene har ligget og godgjort seg på PC-en, og siden hele greia ble veldig påskegult, synes jeg påskeferien er det perfekte tidspunktet for å dele en liten billedkavalkade av mine blide kolleger.

Ankomst på Jeløya en tidlig marsmorgen: Lars og Heidi er allerede kommet. Heidi er så påskegul at vi nesten ikke får øye på henne.

Og ikke bare er det mye påskegult på bildene: Hilde har også laget et påskemysterium basert på BIAS-ene, og da kan det være greit å ha sett hvor blodtørstige vi egentlig ser ut:

BIAS-gruppa: Hilde, Thore, Kathrine, Torgeir, Trygve, Jon Olav og Lars. Mostly harmless.

Foruten navnebyttet og diskusjon av kursene våre, ble det utnevnt to nye ministerposter i løpet av Jeløya-seminaret: Synlighetsminister (meg), og eventminister (Hilde). Ironisk nok er dette et av de få bildene synlighetsministeren er med på:

Unntaket er denne lett absurde fotoseansen, som gjerne kan sees på som et frampeik mot påskemysteriet vårt:

Til gjengjeld er eventministeren synlig på en rekke bilder:

Her er resten av BIAS-ene:

Gruppeleder Torgeir
Lars
Hilde og Thore
…og Heidi fra studieavdelingen.
Jon Olav og Torgeir
Hildesplaining, har vi valgt å kalle dette.
Trygve (til venstre) har egentlig er gått av med pensjon, men er fortsatt til stede i Meieribygget full tid og vel så det.

Nå som du har sett hvordan de ser ut alle sammen, er det på sin plass med en liten forklaring av navnet: «BIAS» er en forkortelse for «Bioinformatikk og anvendt statistikk», og var i utgangspunktet navnet på mastergradsprogrammet for Biostatistikk-gruppa. Men det var litt upraktisk å ha forskjellig navn på faggruppa og på mastergradsprogrammet, så da ble det BIAS på begge deler.

«Bias» er forøvrig et eget begrep innen statistikk. Det handler om at resultater ikke er til å stole på fordi det finnes systematiske feilkilder som det ikke er tatt hensyn til. Sånn sett burde kanskje en statistisk faggruppe hett «U-BIAS»? Alternativt kan du uttale navnet på engelsk og bruke den norske betydningen av det ordet du nå sier høyt for deg selv.

Og du: Er du interessert i bioinformatikk eller anvendt statistikk og på sikt ønsker å ta en mastergrad, er det bare å ta kontakt! Vi har flere mulige prosjekter for den som er interessert, og vi tar hjertelig imot potensielle studenter, uansett hvor i studiet du er.

Det går forresten også fint an å følge kursene våre selv om du ikke går på NMBU. Gi oss et pip hvis du er interessert.

Men tilbake til seminaret. For hva foregår egentlig på seminar med bioinformatikere og anvendte statistikere?
Handler det om ekstravagante måltider og teambuilding, for eksempel rask gange over glødende kull, bekjennelse av brister i egen karakter, rappellering ned loddrette fjellvegger, eller paintball?

Ekstravagant måltid?

Neida, ikke denne gangen. På dagtid diskuterte vi statistikkurs,

…, bioinformatikkurs og statistikk-informatikkurs,…

…, noen av oss strikket,…

…, vi vurderte sammenslåing av statistikkurs, potensielle nye statistikkurs,…

…»NISE! NISE!!!» roptes det plutselig midt inne i emnerevisjonen, og samtlige bioinformatikere og anvendte statistikere løp til vinduet for å se på fisk.
Selv så jeg bare kongeskipet, men det var fint det også.

Seminar med bioinformatikere og anvendte statistikere, kveldstid:

Vi diskuterer fysikkoppgaver som vi får på messenger, men som vi ikke klarer å løse.

En professor, en førsteamanuensis og en postdoc (eks-videregåendelærer) klarer ikke å løse:
Enda en professor har ankommet og klør seg i hodet over fysikken. Til slutt må eks-læreren sende oppgaven videre til sine eks-lærerkolleger på vgs. Dermed våkner konkurranseinstinktet blant lærere i hele Follo-distriktet. De sniker seg unna oppvask, legging av barn og andre distraksjoner og leverer sirlig førte løsninger på messenger på rekordtid. <3 lærere!! <3

Et nytt gruppebilde var et av punktene på sakslista dagen etter. «Still dere opp langs den fine gule veggen», sa jeg, og det var seminarets dårligste idé. Der de sto, så det ut som om de var stilt opp på rekke og rad mistenkt for mord! (Nytt frampeik til påskemysteriet!)

Det ble et tradisjonelt oppstilling-på-trappa-bilde i stedet:

Men så: Ute i gangen på hotellet sto en krukke med paraplyer.

Det ble rett og slett for fristende. BIAS-ene ble selvsagt med. «Neste år må vi sette av et par timer ekstra til fotografering», mente Thore. Enig!

Gikk gif-en litt fort? Her er paraplyhøydepunktene:

BIAS, kort oppsummert:

Er du student på NMBU og har lyst til å lukte på muligheten for en mastergrad i bioinformatikk eller anvendt statistikk? Ta kontakt med BIAS!

Er du ikke student på NMBU, men har lyst til å ta kurs hos oss, for eksempel 10-studiepoengsemnet STAT340? Ta kontakt med BIAS!

Påskemysteriet er like om hjørnet!