(Blogginnlegget ble påbegynt fredag 13., og ble oppdatert fortløpende inntil søndag kveld 15. mars 2020.)

I kveld, fredag 13. blir det live-hekling av smittetallet for Coronaviruset, slik det er beregnet å være før tiltak ble satt i gang for å begrense smitten.

I følge denne artikkelen i et av verdens mest prestisjetunge tidsskrifter kan man beregne smittetallet, det såkalte «basic reproduction number», «Rnull», «R0», til å være omkring 2.5.

Screenshot fra artikkelen «Feasibility of controlling COVID-19 outbreaks by isolation of cases and contacts» av
Joel Hellewell og medarbeidere, publisert i the Lancet Global Health, 28. februar 2020.

Det betyr at hver smittet person i gjennomsnitt smitter 2.5 nye, hvis vi ikke gjør noe for å begrense spredningen. Sammenlignet med vanlige sesonginfluensaer er Coronaviruset ekstremt smittsomt. (Les mer om (hekling av) andre smittetall, inkludert vanlige sesonginfluensaer og ebola, her.)

Det er denne ubegrensede smittespredningen jeg skal hekle i kveld.

Så la oss starte med én syk, i form av en rekke luftmasker, og se hvordan det utvikler seg når jeg øker med henholdsvis 2 og 3 masker i hver maske, altså gjennomsnittlig 2.5 nye masker per maske.

Her kommer smitten snikende over bordkanten:

Den første personen smitter 3. Nå er det totale antallet som er eller har vært syke (noen kan ha blitt friske igjen), 4:

De tre nysmittede smitter hver 2, 3 og 2 nye, altså 7 til sammen. Nå er det totale antallet som er eller har vært syke, 11.

Nå er vi oppe i 7 nysmittede, 11 syke totalt.

Hvor lang tid dette tar, avhenger av hvor raskt folk blir syke og smittefarlige. Etter hva en strikkende statistiker kan forstå av det hun leser i Lancet-artikkelen samtidig som hun ser på TV og blogger, ser hver omgang ut til å ta 5-8 dager.

Screenshot fra artikkelen «Feasibility of controlling COVID-19 outbreaks by isolation of cases and contacts» av
Joel Hellewell og medarbeidere, publisert i the Lancet Global Health, 28. februar 2020.

Nye 5-8 dager, og hver av de 7 nysmittede fra forrige omgang smitter i gjennomsnitt 2.5 hver. Det gir oss 18 nye tilfeller, og et totalltall på 25 som er/har vært syke:

Hvis disse 18 også får bevege seg fritt uten restriksjoner, vil også de smitte gjennomsnittlig 2.5 hver.

Og, hjelpe og trøste, det blir det hele 45 nye tilfeller av på kort tid:

Se, som det brer om seg! Neste omgang kommer til å bli helt krøllete, for det blir ikke plass til alle maskene, så fort som jeg øker.

Det er omtrent det som vil skje på sykehusene også, hvis vi ikke klarer å begrense spredningen. Og begrense spredningen, det er det vi gjør alle sammen nå, her vi sitter i karantenene* våre. Enda godt vi har noe å underholde oss med!

Men i hekletøyet er det uhemmet øking, så neste omgang kommer til å ha 2.5 × 45 masker, altså 113 masker. Er du klar for worst case Corona-scenario? Sånn ser det ut:

Vi er ikke i karantene», korrigerer ungene meg. Og det har de rett i, for ingen av oss har testet positivt. Men vi følger gode råd og isolerer oss så godt det lar seg gjøre. Det er Det ingen av maskene i hekletøyet som har gjort.

La oss for enkelhets skyld si at hver omgang tar en uke. Med uhemmet spredning tar det altså bare 5 uker før verden ser sånn ut (samme bilde som over, men fra en annen vinkel for bedre å vise hvordan de nye tilfellene stabler seg oppå hverandre):

1 smittet person gir opphav til 3 nysmittede etter 1 uke, 7 neste uke, så 18, deretter 45, og i 6. uke av epidemien har man 113 nysmittede tilfeller. Dette går den veien høna sparker, og selv om hekletøyet er ganske dekorativt, gir det også assosiasjoner til en slags kreftsvulst.

Nå må strikkende statistikere gå og legge seg, men fortsettelse følger!

(zzzzz….)

Det er blitt lørdag morgen, sola skinner, og ute i blomsterbedet finner jeg fortsatt noen optimistisk-gule krokus som ikke er satt til livs av neste generasjon brunsnegler.

Mer vår enn Corona i lufta akkurat her.

Men,

Gulp. Her har vi bare sovet en natt, og i mellomtiden har en ny generasjon coronasmitte utfoldet seg:

Antallet nye tilfeller (eller her, masker) har økt med 281 siden forrige omgang.

Den enslige smittebæreren som snek seg over bordkanten har altså gitt opphav til (3+7+18+45+113+281=) 467 sykdomstilfeller, helt alene.

Ikke rart vi må gjøre noe!

Sammenligner du dette med de offisielle smittetallene som vi blant annet kan se gode presentasjoner av i flere aviser, ser vi at det per nå, klokka 12, lørdag 14. mars, er dokumentert 1002 tilfeller av Coronavirus-smitte i Norge, og at alle disse er identifisert etter at det første tilfellet ble påvist 26. februar.

Det er omtrent tre uker siden, og tallene har altså økt mye raskere enn jeg har antydet i hekleprosjektet mitt. Men situasjonen er en litt annen i virkeligheten, for selv om det var én person som var først med påvist smitte i Norge, kom jo smitten fra flere steder samtidig. Det er som om det skulle kommet snikende hekletøy over bordkanten mange steder på en gang, og alle disse bredte seg utover med smitterosettene sine.

Er du klar for en ny omgang? Skal bli!

Men først skal jeg gå meg en tur (med god avstand til andre turgåere) og se om jeg kan finne litt mer optimistisk vår. En hestehov eller blåveis, eller aller helst årets første marsfiol, vil være det som gjør aller best for sjela nå.

Ganske riktig, på samme sted som i fjor og alle årene før, står marsfiolene og dufter beskjedent i solskråningen.

O marsfiol-lykke! Denne duften er noe av det beste blomsterverdenen har å by på, sier min gode nabo Beate. Og da er det sant, sier jeg.

Ah! Mens den kollektive karantenedugnaden foregår innendørs, er våren i ferd med å kvitre vinteren avgårde utendørs. Gå tur, folkens! Nyt været, nikk til naboen og se om du også kanskje kan finne en fiol. Eller noen snøklokker som står der og ringler med klokkehodene sine.

Eller en scilla. Eller to scillaer. Eller tre, fire,…

Som en venninne sa til meg en gang, «Har du lyst på scilla i hagen? Du kan få en tre-fire … TUSEN løk av meg!»

For scilla sprer seg noe voldsomt. I følge hageboka mi skjer formeringen både ved frøsetting og løkdeling, og de blå scillateppene i folks hager bretter seg utover med omtrent samme aggressivitet som et annet aktuelt fenomen. Vi har altså kommet til neste generasjon av Coronavirus-smitte:

703 nye tilfeller siden sist!

Eller fra en annen vinkel,

Hvis jeg nå forteller deg at den siste omgangen du ser myldre seg bortover i svart tråd, har 703 masker, hvor mange røde masker må jeg hekle i neste omgang?

Inntil svarene tikker inn på SoMe, prøver jeg så godt jeg kan å henge med i familiens rummy-runde;

En time senere: akk.

Et dundrende Casino-nederlag i går ble avløst av et like nådeløst Rummy-nederlag i dag.

Nei, jeg tror jeg heller finner frem det røde garnet og ser hvor langt jeg kommer med Corona-heklingen i dag.

Så langt:

Sees i morgen!

Og der var det søndag allerede! Hekletøyet er tatt frem, og er mer omfangsrikt enn jeg liker, men jeg gyver løs:

Dette kommer til å ta tid! 1758 nye tilfeller=masker skal hekles, og jeg regner ikke med å være ferdig før i kveld. Da skal jeg til gjengjeld si mer om Rnull og hva vi kan gjøre for å unngå denne gressbrannaktige spredningen. God søndag så lenge! <3

Kl 14.08: Her går det unna, men

spenningen stiger: Blir det nok garn??

Kl 14.24: Svar:

Nei. 🙁 Ressursene er rett og slett brukt opp. Det gjenstår 43 svarte masker, som vil gi opphav til hele 108 røde, i det den røde tråden er slutt. Men i motsetning til sykehusene som kan komme til å gå tom for verneutstyr, har jeg et solid reservelager på loftet. Hei så lenge!

Kl 19.43:

Den enslige smittesprederen som startet ballet for 8 Coronavirus-generasjoner siden har gitt opphav til 2928 syke. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvor lang tid det tar før en smittet person blir smittefarlig. De siste opplysningene tyder på at det går raskere enn man tidligere antok, og at en «generasjon» kanskje er rundt tre dager (dette har jeg fra et sted jeg ikke finner igjen).

Smittespredning sett fra episenteret.

Jeg sier meg ferdig med hekletøyet som viser ubegrenset spredning basert på et smittetall («Rnull») på 2.5, og vil heller snakke litt om hva Rnull faktisk er og hvordan vi kan begrense det.

I et tidligere blogginnlegg har jeg vist hvordan hekletøyet og smittespredningen ser ut hvis vi klarer å få Rnull til å bli mindre enn 1, og det korte svaret er at da dør sykdommen ut.

Skjermdump fra det nevnte blogginnlegget. Her ser vi at 10 syke (nederst i hvert bilde) gir opphav til færre og færre syke når smittetallet Rnull er mindre enn 1, men flere og flere syke når smittetallet er over 1. Som vi nå vet, er Coronavirusets smittetall omkring 2.5.

Les resten av forklaringen, altså det forrige blogginnlegget om smittetall, her.

Men i motsetning til pi og g og lysets hastighet, er ikke smittetallet Rnull konstant. Hvis folk har mye og nær kontakt med hverandre hoster og nyser og på annet vis deler raust av sine kroppsvæsker, øker smittetallet. Rnull i Paradise Hotel er for eksempel et helt annet blant deltakerne inne på hotellet enn i befolkningen utenfor. Og Rnull i et samfunn med åpne skoler, russetreff, teaterforestillinger, forelesninger og fulle busser er et helt annet enn Rnull i et samfunn med stengte skoler, avlyste russetreff og teaterforestillinger, og forelesninger på nett.

En strålende oppsummering av hordan vi kan påvirke smittetallet finner du på den relativt nystartede Vaksinebloggen, en ren perle i bloggverdenen!

Skjermdump fra vaksinebloggen.no. Les innlegget her.

Bloggen drives og skrives av fagpersoner, og anbefales på det sterkeste som kilde til pålitelige fakta. Les gjerne flere av innleggene der!

Og har du ennå ikke fått nok av godt presentert informasjon, kan du lese denne artikkelen fra The Washington Post, full av fine illustrasjoner og animasjoner som viser hvor viktig det er å bremse epidemien, så vi ikke sprenger kapasiteten til sykehusene.

Skjermdump fra The Washington Post sin Corona-simulator.

Det The Washington Post (WP) omtaler som «The so-called exponential curve» er det samme som det jeg nettopp har heklet for dere. Men det jeg ikke har heklet er at folk kan bli friske igjen også. Det ser dere fint av de små animasjonene i avisartikkelen.

Jeg har heller ikke heklet effekten av karantene (hvis vi da ser bort fra det blogginnlegget der jeg heklet Rnull som var mindre enn 1), og det er også nydelig animert i WP.

Og til slutt viser WP hvordan smittespredningen hindres ved at folk isolerer seg.

Så la oss fortsette det viktige arbeidet vi gjør her vi sitter på hver vår tue og kommuniserer via internett. På den måten bremser vi spredningen så godt vi kan, så helsevesenet kan utporsjonere ressursene sine og hjelpe dem som trenger det når de blir syke.

Alternativet er ikke.

Ønsker vi at det skal bli sånn? Nei, vi gjør ikke det.

Takk for følget denne første distanseringshelga, alle sammen! Vask hendene, hold avstand og ta vare på hverandre!