[Norsk tekst lenger ned]

UNESCO is the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. It seeks to build peace through international cooperation in Education, the Sciences and Culture.

UNESCO’s data shows that only one of three scientific researchers are women,  even though they represent between 45-55% of the university students and 44% of those enrolled in PhD programs. Moreover, 26% of women scientists informed and raised awareness among the general public about the COVID-19 pandemic, but only 8% of women scientists participated in coordinating policy responses at an institutional level.

«Creative Resilience – Art by Women in Science» is an exhibition organized by UNESCO to showcase the artistic works by women of science, on the reaction to and fight against the pandemic of Covid-19. The artworks capture both pain and hope and provide a new reading of societies that are slowly emerging from the pandemic. Artworks by 54 women of science – neuroscientists, microbiologists, doctors, nurses, medical students, researchers, science communicators, engineers and mathematicians of all ages, from 31 countries – were selected for the exhibition.

I am so honoured to be one of them!

I strongly recommend a visit to the online exhibition, to see all the fabulous artwork of the other contributors! You can do a virtual tour, and you can download the exhibition catalogue from the webpage.

My contributions include pictures of my artworks, and videos.

The pictures are at display in UNESCOs physical exhibition in Paris, and show the crocheted R number, the knitted Corona poncho (designed in the softest and most luxurious wool, with beaded corona virus pom-poms), and the woolen sitting mats (made for, and presented by, my dear colleages).

In the YouTube videos, I explain the scientific content of the crocheted R number patches and the Corona poncho. The YouTube videos are texted in English and French. Norwegian versions are also available, both for the crocheted R number and for the Corona poncho (see below).

The Creative Resilience Exhibition is the start of a bigger initiative with the aim to support women in science and in particular STEM. This exhibition is at the crossroads of art and science, where new narratives can be created for social transformation. The objective is to make women of science, their work and role in society and in the fight against Covid-19, more visible whilst inspiring girls to pursue STEM professions.

Norwegian summary (and additional pictures):

Jubalong og hurra – det er bare så ufattelig kult å få være med i dette selskapet! Sjekk ut katalogen og/eller besøk den virtuelle utstillingen. Dere som har fulgt Statistrikk kjenner jo mine saker, men bidragene fra de andre 53 deltakerne er virkelig verdt å bruke tid på. Det er stilig, hjerteskjærende, vakkert og lærerikt.

Bildene av mine ting har fått en så sentral plassering at du ser dem på alle oversiktsbildene fra utstillingen, og jeg må jo innrømme at det er ganske stas, det også! Her er de:

Screenshot from the virtual exhibition.
Korona-poncho. Foto: Kamilla Hjortkjær, Greve Museum.
Heklede R-tall. Hver lapp viser utviklingen i antall smittede over 9 generasjoner med smitte, for ulike verdier av R-tallet. Fra øverst til venstre, og med klokka: R=0.5, R=0.8, R=0.9, R=1, R=1.1, R=1.2, R=1.5, R=2, R=2.5. Detaljene beskrives i dette blogginnlegget.
Foto: Kamilla Hjortkjær, Greve Museum.
Kolleger med sitteunderlag. Foto: Tor Tveite

Jeg fikk tilbake kollegene mine da pålegget om hjemmekontor ble opphevet rundt sommertider. Det var sånn en lettelse!

De heklede R-tallene og ponchoen har derimot hatt det deilig i Danmark i over et år nå. Men nå er utstillingen CoviDesign over, og på tirsdag venter jeg dem tilbake. Det blir et gledelig gjensyn!

Fra utstillingen CoviDesign ved Greve Museum. Posterdesign: Jesper Vik. Foto: Kamilla Hjortkjær.

Greve Museum har dessuten lovet at jeg får overta det de laget for å stille ut mine ting. Er ikke det flott museumsgjenbruk! Dermed kan det hende du snart kan se alt sammen på en fysisk utstilling her hjemme?

I mellomtiden gjenbruker jeg enda mer. Under finner du lenkene til de norske filmene som ble laget nettopp til CoviDesign – for at museumsgjengere skulle kunne scanne QR-koden på utstillingsplansjene og få forklaringen i levende bilder direkte på telefonen sin. Det er de engelske versjonene av disse filmene som nå er en del av UNESCO-utstillingen Creative Resilience.

Gjenbruk av filmer laget for å utdanne, opplyse og kommunisere vitenskapelige fakta, basert på håndarbeidskompetanse jeg har fått fra mine bestemødre fordi strikking og hekling er en del av kulturarven vår – det blir ikke stort mer UNESCOsk enn det!

Kos dere på utstilling!