eller bare strikkaboccia: Trenger du en kul bryllupspresang eller tips til selskapsleker for sommerfesten?
Jeg slår et slag for å strikke sitt eget sommerspill.

Spillene boccia, petanque og boule handler alle om å kaste passe tunge kuler og få dem til å treffe eller komme nærmest et gitt mål. Du kan kjøpe plastvarianten på bensinstasjonen. Men hvis du virkelig skal ha en personlig og bærekraftig variant, strikker du det selvsagt selv. Strikk kastekuler av restegarn og fyll dem med tørkede erter.*

Jeg har laget to varianter av spillet:
1) Et med røde, blå og grønne kuler strikket av garnet Sterk på pinne nr 3:

Variant 1) består av tre sett med kastekuler, en stor kule («blink»), og en tovet strikkeurne til å ha alt i.

2) Et med bærekraftsfargede kuler strikket i Rauma Finull på pinne 3,5:

Variant 2) (hardcore-varianten, spesialdesignet for bærekraftsuniversitetet NMBU der jeg jobber) består så langt av 4 kastekuler i farger som tilsvarer logo-fargene til de fire første av FNs bærekraftsmål, en stor kule med logoen til NMBU, og en påbegynt tovet strikkeurne til å ha alt i. Bærekraftsitteunderlaget regnes som praktisk tilleggsutstyr.

Oppskriften til den grønne bocciabagen som variant 1 bæres rundt i, har gått tapt, hardcorevarianten er ikke ferdigstrikket ennå, og oppskriften er heller ikke renskrevet. Men siden oppskriften har blitt etterspurt av en ivrig bloggleser (veldig hyggelig!), legger jeg ut første del allerede nå, og renskriver og oppdaterer med resten i løpet av neste uke.

Instruksjonsvideo for hvordan jeg liker å øke:

Øverst: Stor kule for bærekraftsboccia, variant 1 og variant 2. Nederst: Kastekuler for variant 1 og 2.

Oppskrift på små kastekuler

Kulene strikkes i glattstrikk, men siden de er strikket med ulikt garn og pinnetykkelse, og med noen flere omganger i magepartiet for variant 2, er kulene til variant 1 mindre enn kulene til variant 2. Hadde jeg startet på nytt, ville jeg valgt pinne 3 også til hardcorevarianten. Derfor:

Du trenger:
Strømpepinner 3 mm
Restegarn tilsvarende Sterk, Finull eller lignende.
Nål til å feste tråder.
Tørkede erter.

Strikkefasthet på p 3 med Sterk: 10 cm = 24 m
(Strikkefasthet på p 3,5 med Finull: 10 cm = 20 m: Utgår: Bruk pinne 3 i stedet.)

Omg 1: Legg opp 2 m på hver pinne, totalt 8 m.
Omg 2: Strikk omgangen (8m) uten å øke**.
Omg 3: Øk 2 m på hver pinne. Sett en maskemarkør i begynnelsen av omgangen.
Omg 4: Strikk omgangen (16 m) uten å øke.
Omg 5: Øk 2 m på hver pinne.
Omg 6: Strikk omgangen (24 m) uten å øke.
Omg 7: Øk 2 m på hver pinne.
Omg 8: Strikk omgangen (32 m) uten å øke.
Omg 9: Øk 2 m på hver pinne. Du har nå 10 m på hver pinne.
Strikk 8-10 omg glattstrikk. (De minste kulene med striper er strikket med 8 omg, de ensfargede til hardcorevarianten er strikket med 10 omg.)
I annenhver omg fra nå**: Fell 2 m per pinne til du har 2 m igjen på hver pinne.

**De erfarne strikkerne vil gjenkjenne dette som hhv raglanøkning og raglanfelling.

Klipp av tråden og sy den gjennom alle de 8 maskene uten å stramme, så åpningen er så stor som mulig.

Fyll kula med tørre erter (bruk gjerne en trakt), og stapp godt med erter nedi helt til slutt. Det er utrolig hvor mye du får plass til, selv om du trodde det var helt fullt. Når du er fornøyd, snurper du sammen hullet og fester godt.

Hva kan man ellers bruke strikkakuler til?

Strikkakuler er perfekt for sjonglering!

@samuel.ottosen demonstrerer perfektheten utenfor @vitenparken

Denne blide gjengen fra faggruppe BIAS skal demonstrere boccia- og presisjonskasting, men det kommer ved neste oppdatering!

Oppskrift på grønn bocciabag

Bagen/veska strikkes også i glattstrikk. Den strikket jeg i 2016, og alt som er av notater om hvordan jeg gjorde det er søkk borte. Oppskriften er derfor rekonstruert basert på bilder fra ppt-en til et statistrikkeforedrag i 2017. 

Du trenger:
Strømpepinner ca 5 mm, gjerne en kort rundpinne i samme størrelse, så du kan bytte til denne etter hvert.
Ca 150 g ullgarn som tover godt. Jeg brukte Mor Aase fra Sandnes (91 meter per 50 g). Bruk det du liker best, for eksempel enkel tråd Vams eller dobbel tråd Finull.

Strikkefasthet med Mor Aase: 10 cm = 17 m før toving

Bunnen på veska strikkes med raglanøking på samme måte som nederste del av kastekulene:
Omg 1: Legg opp 2 m på hver pinne, totalt 8 m.
Omg 2: Strikk omgangen (8m) uten å øke**.
Omg 3: Øk 2 m på hver pinne. Sett en maskemarkør i begynnelsen av omgangen. Se gjerne instruksjonsvideoen over for tips om hvordan du kan øke uten at det blir hull i strikketøyet.
Omg 4: Strikk omgangen (16 m) uten å øke.
Omg 5: Øk 2 m på hver pinne.
Omg 6: Strikk omgangen (24 m) uten å øke.
Førtsett å øke 2m per pinne (altså 8 m per omgang) annenhver omgang til du har 26 m per pinne (eller 4*26=104 m på rundpinnen).
Strikk 25 omg glattstrikk.
Over de neste 21 omg: Fell 8 m per omg, hver 5. omg, totalt 5 ganger, til veska har blitt lang og pølsete og du har 16 m på hver pinne (eller 4*16=64 m på rundpinnen).

Strikk 20 omg glattstrikk uten å felle underveis.
Fell av (ikke for stramt).

Bruk dobbel tråd (hvis du strikker med enkel tråd, 4-dobbel tråd hvis du strikker med dobbel tråd) og fingerstrikk en pølse på ca 32-35 fingerstrikkeomganger, slik jeg viser i instruksjonsvideoen:


Fell av ved å trekke tråden gjennom alle de fire fingermaskene. Sy hanken godt fast i veska og kast herligheten i vaskemaskina på 40-60 grader, alt etter hvor kraftig din maskin tover. Dette tror jeg er resultatet av toving på 60 grader:

*OBS: Dette spillet kan ikke brukes i vått gress, for hvis ertene blir våte, vil de spire, og det vil vi ikke. Tips til like miljøvennlig fyll uten spirefare tas imot med takk!

Behind the scenes:

Jeg prøvde først å fylle på erter med fire masker igjen på hver pinne, men alle som har strikket med strømpepinner vet hvor knotete det er å strikke og felle når det er få masker på pinnene. Prøv da å gjøre det samme samtidig som du skal forhindre at 300 erter rømmer fra den fullstappede posen du holder på å lukke.