Nordmøringer som meg har vokst opp i en hvit verden, altså en biotop der hvitveisen har dekket bakken mellom hvite bjørkelegger, og der sola viser seg så sjelden at våre egne legger har omtrent samme farge.

hvitveis på Roa

Den eneste blåveisen jeg hadde sett før jeg flyttet til storbyen Oslo, var en tam en som bodde komfortabelt i solveggen på hytta til tante Bjørg. Ergo var det mye jeg ikke visste om blåveisen.

Blåveis nesodden1

Dette visste jeg: Blåveisen er blå. Skikkelig blå. Blåere enn bluegrass-musikk, blåere enn de kongeliges blod, ja til og med blåere enn den blå-blå regjeringen. Jeg visste også at i deler av landet er blåveisen selve symbolet på vår og varmere tider, og at blåveisen ikke trenger mye brunt rundt seg før den spruter opp av bakken.

Og like sikkert som at bokfinken kommer hjem fra Syden hver vår og kvitrer nå-nå-nå-nånånå-med-en-eneste-gang, dukker Årets første blåveis-overskrifter opp i lokalavisene. Men spørsmålet er: Når skjer det? Når kan jeg forvente å finne den?

For å finne ut dette, googlet jeg «Årets første blåveis», fikk over 3500 treff, og noterte datoen på de første 33 lokalavisoppslagene jeg fant.

P1050446 (3)

OBS: Det var viktig å lese litt mer enn datoen, for 7/4 2015 var for eksempel overskriften «Årets første blåveis i Tippeligaen», og det er en annen type blåveis.

P1050436 (2)

Alle datoene ble tastet inn i statistikkprogrammet SPSS, og så laget SPSS følgende histogram

Blåveishistogram, og regnet ut at gjennomsnittsdatoen for årets første blåveis er 7. mars.

Det betyr altså at per i dag, den 3. april, har de fleste blåveisinteresserte mest trolig allerede funnet eller fått årets første blåveis (av typen Hepatica nobilis). Ha det på badet, jeg skal ut og lete etter hvitveis!

PS: Oppskriften finner du her.