Florence Nightingale er best kjent som sykepleier. Men hun var minst like god som statistiker.

Appelsin-statistikken i påska ble introdusert med Værsågod, her er påskeappelsinsitteunderlaget som nesten ligner på et kakediagram fra Krimkrigen på 1850-tallet. Jeg antar at noen av dere kanskje tenkte Øh – javel?, og at kanskje ikke alle husker nøyaktig hva de tenkte for fire måneder siden. Jeg har tenkt å gi dere forklaringen på den krimgåteaktige introduksjonen, uansett hva dere tenkte eller husker:

Florence Nightingale. The Lady with the Lamp, visiting the sick soldiers in hospital

Florence Nightingale, «The lady with the lamp», viet livet sitt til å gi pleie, trøst og håp til skadde soldater, og til å hjelpe syke. Bildet er hentet fra http://www.lookandlearn.com/history-images/A003388-01/Florence-Nightingale-The-Lady-with-the-Lamp-visiting-the-sick-soldiers-in-hospital

Florence Nightingale er for de fleste synonymt med sykepleieren Florence Nightingale, og det er ikke rart. Overklassejenta Florence revolusjonerte sykepleien på 1800-tallet, og reddet utallige liv. Selv om vår forståelse av sykdom er totalt endret siden den gang, er hennes prinsipper for pleie fortsatt relevant.

For hva var det hun gjorde som var så revolusjonerende? Jo, hun brukte statistikk.

Under Krimkrigen ble hun sendt ut som ansvarlig sykepleier på feltsykehusene, og ble sjokkert over de hygieniske forholdene. Det var mangel på alt unntatt rotter og lopper, og ingen hadde oversikt over verken pasienter eller døde. Florence sørget for at renholdet kom under kontroll, at alle døde ble registrert og kategorisert etter dødsårsak, og at alle tellinger ble gjort nøyaktig og på samme måte på alle feltsykehusene. Så begynte hun å sammenligne dødstall.

For å få gjennomslag for tiltakene sine, brukte hun ikke bare tall, men hun laget også tegninger og diagrammer, slik at statistikken ble lett å forstå. En av hennes oppfinnelser er det såkalte polar-area-diagrammet. Det viser antall dødsfall (i tre kategorier) i løpet av et år, som kakestykker (kiler) av forskjellig størrelse. (Det er fortsatt ikke helt opplagt, men noen begynner kanskje nå å ane hvorfor statistikk og appelsinbåter fikk meg til å tenke på Krimkrigen og Florence Nightingale?)

Nightingale chart

Original-figuren. Fra wikipedia

Originalbildet har liten skrift, så jeg blåser opp en liten bit av det så det blir lettere å se. Her har jeg også snurret litt på det, så året 1885 starter på det kakestykket som er lengst til venstre:

Original kake

Sammenligning av dødsfallene i mars måned gjøres slik:
Antall dødsfall man kunne forhindret (sykehusinfeksjoner) tilsvarer det grå kakestykket,
antall dødsfall pga krigsskader tilsvarer det svarte kakestykket,
og dødsfall av andre årsaker, for eksempel å bli trampet i hjel av en hest, tilsvarer det rosa kakestykket.

_20160721_152159

Dødsfall i mars måned. Sammenlign med forrige bilde.

Men heisan, dette kan jo strikkes! Bruk fremgangsmåten med kiler, som vist her, her eller her.

Og mens vi venter på at noen skal strikke verdens første Florence Nightingale-sitteunderlag, kan vi kose oss med en Florence Nightingale-animasjon som ble laget i forbindelse med tv-serien Siffer:

Kilder:

Neste innlegg: Ekte statistikere bruker ikke kakediagram!