(I uke 38, 2016 er hver dag en bloggdag. Dette er dag 4.)
Det er konkurransetid! Ta Idol, Skal vi danse og Norske talenter, og la alle deltakerne snakke begeistret om matematikk. Da får du Math slam!

dsc_2635

Strikketøyet ligger fortsatt i sekken mens jeg grubler på hva som kjennetegner vellykket matematikkformidling. Det må jeg svare på om en halvtime.

Kl 17.15: Jeg har akkurat holdt foredrag om hvordan statistikk kan brukes som våpen i kampen for bedre helse for kvinner, og sitter nå i en sofa vegg i vegg med Lerkendal stadion og lader opp til mitt aller føste Math slam. Åtte doktorgradsstudenter i matematikk har meldt seg på konkurransen. Publikum er de andre forskerne på konferansen Mathematics meets industry, og juryen består av Ingeborg Volan, utviklingsredaktør i Adreseavisen, Stian Hovland Pedersen, skuespiller ved Trøndelag teater, og en statistrikkeblogger. Det er meg.

Dette skal skje:

  • Deltakerne får 5 minutter til å presentere noe fra forskningen sin.
  • Etter hver presentasjon stemmer publikum på en skala fra én til fire (hemmelig).
  • Hver av jurymedlemmene gir en tilbakemelding til presentasjonen, før alle i juryen også gir hver sin karakter på en skala fra én til fire.
  • Til slutt kåres en publikumsfavoritt, og juryens vinner av selve konkurransen. Har salen og juryen vurdert presentasjonene likt eller ulikt?
  • Stormende jubel.
dsc_2642

Spent: 2/3 av juryen sammen med Marius Thorvaldsen som skal stå for musikken.

dsc_2641

Jo Røislien skal være moderator. Mer senere!


Oppdatering.

dsc_2645

Deltakere og moderator Jo.

Kl 23.00: For en kveld! De åtte deltakerne gjorde en fantastisk innsats på sine tilmålte fem minutter. De oste av energi og entusiasme, flettet forskningsstoffet sitt inn engasjerende og til dels personlige historier, viste oss nydelige lysbilder, spennende bruksområder, og fikk oss til å le høyt og lære raskt.

Kjempemorsomt om diff-ligninger, står det i notatene mine om den ene deltakeren. Beautifully integrated personal story om en annen. Og sånn fortsetter det: Kule flater. Utrolig god forklaring på ukjent tema. Superentusiastisk formidler. Flott beskrivelse av bruksområder. Lyrisk! Elsket det!

dsc_2643

Juryen.

dsc_2650

Publikum stemte ved å bruke kahoot på smart-dingsene sine.

Det ble Håkon Christopher Bakka som dro avgårde med publikumsprisen etter et prikkfritt foredrag om hvordan biologi oversettes til matematikk. Juryen var helt enig, men mente at førsteplassen måtte deles med Knut Sverdrup, som sjarmerte oss med kveldens morsomste foredrag om Newton, ikke-Newton (til forveksling lik) og differensialligninger.

dsc_2659

Prisvinnere.

Hvis dette er standarden på forskningsformidlingen fremover, er vi mange som kommer til å lære mye nytt. Jeg gleder meg allerede!

Med et slikt program ble det ikke mye tid til strikking. Men hva gjør vel det, når underholdningen på konferansemiddagen er et band som spiller strikkemønstre?!

dsc_2662

Bandet TV (Truls Lorentzen på gitar og Vigdis Sjelmo på trommer) har oversatt selburosa til musikk, og fremfører den både oppover, nedover og på tvers. Låta er altså tre selburoser lang. Her er en liten videosnutt fra kveldens fremføring:

, men lydkvaliteten er mye bedre på dette klippet på Youtube. Der kan du også høre flere av TVs låter.

Her er … eh … notene…?

dsc_2665

Jeg er TV-fan fra og med i kveld!

dsc_2672

Backstagestrikking.