Hvorfor det? er en forskerutstilling der barn i alderen 8-13 år viser fram egen forskning på selvvalgte spørsmål. 

I dag var det Hvorfor det?-arrangement på Deichmanske bibliotek i Oslo, og jeg var med som dommer. Jeg har vært dommer før, og visste at det var mye bra i vente. I dag fikk vi se alt fra gladhetsforskning, burgerforskning og sjokoladeforskning, til prompeforskning!

Ildsjelen bak Hvorfor det? er Ruth Aga, og hun åpnet showet i dag med disse ordene:

Utstillingen arrangeres av foreldre ved en skole. Dagens skole var Ila, og dagens hardtarbeidende foreldrearrangører var Johan Høgåsen-Hallesby og Paal R Peterson. Så blide og entusiastiske arrangører gir også blide dommere, og aller viktigst, god stemning blant alle forskerspirene som var i sving. Takk til dere, Johan og Paal!

Deltakere på Hvorfor det? arbeider i fritiden og bruker Nysgjerrigpermetoden underveis.

Prosjektene blir presentert for dommere med forskerbakgrunn og barna får god tilbakemelding fra dem.  Utstillingen er også åpen for publikum. Alle deltakere får premier.

Jeg lot meg sjarmere stort av forskningsprosjektet til Bror. Han hadde sett på yndlingsprogrammet sitt på TV, blitt glad av det, og blitt så inspirert av det at han hadde intervjuet folk om hva som gjorde dem glade, og hvordan det føltes i kroppen.

Humorprisen gikk til Clara, Elsa og Lucy for prompeforskningsprosjektet deres. Ikke bare hadde de fått deltakerne i undersøkelsen til å spise en gitt type mat i to dager og fylle ut et prompeskjema. Deltakerne hadde også prompet på glass, og prompen ble gitt terningkast etter hvor fælt den luktet. Jeg lar bildene tale for seg:

Kjære småforskere, meddommere og arrangører: Tusen hjertelig takk for en strålende lørdag formiddag!

Slik kan Hvorfor det? skje på din skole.

Ruth får siste ord i dette innlegget: