Smittespredningsheklelappene fra de siste dagenes blogginnlegg (her og her) er ikke bare superpraktiske når man skal forklare hvordan sykdomer sprer seg. De gjør seg også utmerket som veskepynt.

Design: Kathrine Frey Frøslie for Statistrikk.

Du trenger:
50 g gult alpakkagarn og
50 g oransje alpakkagarn som passer til p 2,5-3,5
(Ullgarn går også fint.)
Heklekrok 3-3,5 mm, avhengig av hvilket garn du bruker, og hvilken heklekrok du har for hånden.

200 g lysegrå Sandnes Tove, farge 1035
Rundpinne 6,0 mm, lengde 60 cm.

Veske:
Legg opp 100 m med dobbel grå tråd på p nr 6. Strikk glattstrikk i 35-40 cm. Sett et merke i hver side. Fell en maske på hver side av merket hver 2. omg totalt 4 ganger, strikk så en omg uten å felle. Fell deretter en maske på hver side av merket 4 ganger. Sy sammen bunnen med maskesting og fest tråder. For at kanten øverst på veska ikke skal krølle seg utover, bretter du den innover og syr den fast ca 10 omganger fra toppen.

Hankene lages med fingerstrikking. Bruk firedobbel tråd. Fingerstrikk 50 omganger (60 hvis du vil ha litt lengre hanker), og stram godt i hver ende så endene ser fine ut.

Sy fast hankene på utsiden av bretten, 10-12 masker fra sidekantene. Fest godt. OBS: Hankene er festet på utsiden for at det skal bli penere med trykknapper, glidelås eller andre veskelåser på innsiden av bretten.

Nå skal veska toves. Jeg hiver den bare i vaskemaskina på 50 grader og vanlig 60-minutters vaskeprogram sammen med et par store håndklær og vanlig OMO. Da tover den kraftig og blir både tett og lodden. Strekk den i fasong etter tovingen og la den tørke.

Før – etter:

Velg om du vil sy i glidelås, trykknapper eller ingenting.

Pynt:
Lag smittelapper som er 8 omganger lange, for smittetallene 0,5, 0,8, 0,9, 1,0, 1,1, 1,2 og 1,5. Oppskriften finner du her, men husk at lappene avsluttes etter 8 omganger i stedet for 9, så den mest krøllete lappen (den med smittetall 1,5) ikke blir umulig å bruke som pynt. Sy fast pynten.

Bruk gjerne et glass eller en vase som hjelp til å få pynten fint fordelt i en sirkel.

Når influensasesongen nærmer seg igjen, kan du fylle veska med tørkepapir, appelsiner, nesespray, ibux eller hvitløk, og satse på at innholdet holder deg og dem rundt deg friske.

OBS: Det kan være en fordel å lære seg forklaringen fra de forrige blogginnleggene, i fall noen spør hva det er når du er ute og fingår med veska di. Eller så kan du selvsagt bare tipse dem om Statistrikk.