Valget er over. Her er et strikkeprosjekt om et valg som er mye enklere:

Loftet mitt er like fullt som hodet mitt av UFOer, altså UFerdige Objekter. Denne lille lekkerbiskenen, for eksempel. Det skal bli en liten pynteponcho som viser hvor sårbar meslingevaksinedekningen er.

Uferdig pynteponcho i Viking Eco Alpakka og Bling. I all beskjedenhet: Denne blir lekker!

Beregningene du ser på bildet, de som ender opp med at minst 93,3% må være vaksinert (og at ponchoen derfor skal ha en tynn kile i en kontrastfarge midt foran) er basert på at meslinger har et smittetall på 15.

Her er en liten video som viser hvor raskt en sykdom sprer seg hvis den har et smittetall på 2 og vi starter med 1 syk. (Les en forklaring på smittetall her.)

Filmen viser at antallet syke øker fra 1 til 2 til 4, 8, 16, 32, 64,…

Sykdommer der hver syk smitter 2 nye er altså veldig smittsomme. Meslinger er så smittsomt at hver syk smitter 12-18 nye. Jeg har brukt 15 i poncho-designet.

Noen personer har sykdommer eller tilstander som gjør at de ikke kan ta vaksiner, og det kan også skje at vaksinedosen ikke virker. Det er derfor i utgangspunktet umulig å oppnå 100% vaksinedekning, og har vi svært lite å gå på før vaksinedekningen for meslinger blir kritisk.

Velger du å ikke vaksinere barna dine, utsetter du derfor raskt både ditt eget barn og sårbare personer for unødvendig risiko, for meslingeepidemier kan oppstå allerede når 5-8% er uvaksinerte. Dessuten: Meslinger er ingen ufarlig sykdom. Andelen som får alvorlige helseplager av meslinger (både på kort og lang sikt) er betydelig, og meslinger svekker dessuten immunforsvaret til den som har vært syk lenge etter sykdommen.

For meg er det et enkelt valg. Og selvsagt velger jeg også å strikke det!

Jeg lover å pimpe opp pynteponchoen maksimalt. Det blir silkebånd, dusker, glitter og stas! For eksempel skal jeg bruke disse:

Gi meg et pip enten her eller på facebook-sida til Statistrikk hvis du har lyst på grunnoppskrift på ponchoen før jeg rekker å pynte min, så du får god tid til å lage din egen versjon full av pynt til julebord eller skoleavslutninger. Fasong og størrelse er sånn:

Les mer om vaksiner, smittespredning eller kikhoste i tidligere innlegg. Eller strikk deg en smitteveske, kikhostevaksinedekningsponcho, eller et kikhostebakteriekjede i ren glede over hvor privilegerte vi er.