Å være gjest i Abels tårn to uker på rad er bare utrolig ærefullt! 

Riktignok ble alt spilt inn forrige fredag, men den halvparten som ikke ble sendt direkte, ble sendt i går. Et av lytterspørsmålene som ble grundig diskutert i gårsdagens program, var følgende:

-God morgen. Noe rart skjedde da jeg strikket en lue. Jeg strikket med 3 tråder for å få den tykk nok. En i 100% ull, en i bomull for fasthet og en i lin for lunhet. Fin ble den. Tar den på, luen er iskald. Den suger varme ut av hodet og gir ikke noe tilbake. Tar den på på tur, i håp om at jeg kan gå meg varm, men, nei. Flere har prøvd den og sier det samme. Hva har skjedd?

Hele programmet (som starter med luesnakk) kan du nå høre fra 57 minutter inn i denne sendingen og forrige ukes sending kan du høre her.

Som noen av dere nok fikk med dere, enten fra blogginnlegget om luestrikkingen eller fra radiosendingen, strikket jeg en variant av denne lua selv – eller faktisk to! – dagen før sendingen. Her er oppskriften. Strikk en selv, da vel, og fortell hvordan du opplever den!

Oppskrift på lue fra Abels tårn

50 g hvit Petit mandarin bomullsgarn
50 g lys blå Linea* lingarn
50 g lys naturgrå Sandnes Tove

(Alternativt
50 g svart Drops Safran bomullsgarn
50 g svart Linea* lingarn
50 g blå Finull, farge 467)

Linea er ikke 100% lin, så hvis dere virkelig vil prøve dette, bør dere ta en ren lintråd.

Legg opp 60 masker med trippel tråd på liten rundpinne 5.5.
Snu og strikk en omg med en rett og en vrang ut omgangen.
Herfra (fra og med slutten av første omgang) strikker du rundt. Jeg velger denne løsningen fordi med den oppleggsteknikken jeg bruker, synes jeg vrangsiden ser finere ut nederst. Hvis du foretrekker rettsiden, kan du strikke rundt fra første omgang.
*Strikk en omgang rett og en omgang med en rett og en vrang.*
Gjenta disse to omgangene (*-*)  til lua måler ca 17-19 cm.
(Den lyse lua på bildene målte 17 cm før fellingen, den mørke målte 19.)

Fell av:
Sett en maskemarkør etter hver 10. maske, og strikk sammen de to maskene like etter markøren til du har 6 masker igjen på pinnen. Dra tråden gjennom de siste maskene.

Fest tråder og test lua!

Vil du ha dusk?
Jeg foretrekker normalt tette, runde dusker (se her hvordan du enkelt lager det), men på denne lua synes jeg det passet med en løs, rufsete dusk:

Finn noe passe stort å surre garnet rundt, for eksempel en liten plastboks, et glass, fingrene dine, e.l., og surr en passe tykk bunke. Knyt en tråd rundt magen på trådbunken, og klipp opp i endene. Stuss de mest ujevne trådene, og fest den i toppen av lua.

Voila!