Det er søndag, det er sol og det er varmt! 

Denne vinteren virket som om den aldri tok slutt, og til og med jeg som har nordmørsvær i blodet, ble værsjuk. Men gi meg noen dager som dette, kjære Østlandet, så elsker jeg deg igjen. Jeg har sagt det før: Sommer uten å fryse er magisk!

Så hva gjør man når sola endelig lyser? Ole velger å ta båten til Oscarsborg og seile med to kompiser. 11-åringen drar til en venn for å hoppe på trampoline. Jeg tar med meg ut den tykkeste og mest uferdige manusbunken jeg har, støtter ryggen mot den solvarme husveggen og innser raskt at det blåser for mye til at jeg kan spre papirene mine utover verandaen. (Jeg hadde nemlig ikke tenkt å spre dem *så* mye… Selv når jeg tråkker på bunkene, truer de med å fly avgårde i nabolaget. Jeg snakker ofte om å spre statistikkens glade budskap, men da er det ikke dette jeg mener.)

Men før jeg trekker inn igjen for å jobbe, skal jeg samle litt D-vitamin.

Jeg er nemlig en av de mange nordmenn som har for lave D-vitamin-nivåer. Vinteren har som nevnt vært lang, og jeg, som svært mange andre, tilbringer for mye tid innendørs. Da går vi glipp av den desidert viktigste kilden til D-vitamin: Sola.

Når sola treffer huden, spesielt lys hud, skjer det en reaksjon som gjør at det produseres D-vitamin. Dette er utrolig* mye mer effektivt enn å få i seg D-vitamin gjennom mat eller kosttilskudd. (*tusen ganger så mye? Jeg husker ikke tallene i farten, og vil helst referere til skikkelige studier av dette, så jeg reviderer innlegget så snart jeg har snakket med mine venner på riksen.)

 

Dagens tips er altså å trekke ut i sola med strikketøy, statistikkbøker eller hageredskaper, og bli akkurat så rosa at du er langt fra solbrent, men får lagd deg dagens D-dose.

Hvit i fjeset og lysegrønne legger etter vinteren? Du er ikke alene. Kom deg ut og lag deg litt D-vitamin!