Den midterste tredjedelen av måleintervallet i en normalfordeling* inneholder 68,2% av alle målingene, og er en drøy strikketur.

Det betyr at 68,2% av skjerfet skal være i den fargen du bytter til nå, så jeg håper du har nok garn og at du synes fargen er fin.

Dessuten konstaterer jeg at 68,2%, altså over to tredjedeler av maskene, skal strikkes i løpet av en tredjedel av omgangene. Tygg på den, du!

Eller du kan selvsagt også bare sette i gang med rillene, som nå blir lengre og lengre nesten hver eneste omgang (listen viser hvor mange masker det skal være i hver rille, og hvor mange riller som skal ha dette maskeantallet) (jeg maser fortsatt om at dere må strikke løst akkurat rundt økingene, så ikke kanten øverst blir for stram, for da vil kanten nederst ikke bli rett):

2 x 49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
2 x 63
64
65
66
67
2 x 68
69
70
2 x 71
72
2 x 73
2 x 74
75
3 x 76
2 x 77

Puh! Nå er vi snart på toppen, dere! Det er forresten enkelt å sjekke hvor langt det er igjen, for toppen kommer når du har strikket tre standardavvik, og hvert standardavvik tilsvarer 50 riller.

Men nå er omgangene blitt så lange at jeg har lagt inn en liten pause her. Strekk litt på ryggen, skjenk deg en kaffeskvett, ta en Kvikk Lunsj og sku utover landskapet, og så gyver vi løs igjen i morgen.

* Til alle matematikklærere som nå sitter med både kaffe og Kvikk Lunsj i halsen fordi de vet at dette egentlig er feil, fordi normalfordelingen, sånn teoretisk sett går fra minus uendelig til pluss uendelig, og ikke bare dekker et begrenset intervall som kan deles opp i seks deler: Dere har selvsagt helt rett. Men i praktisk bruk er det så innmari nyttig å se for seg normalfordelingen over et begrenset intervall og dele det opp seks deler, for da kan du nærmest lese standardavviket direkte ut av et histogram. Og siden dette tross alt er en strikkeblogg og ikke en lærebok, tillater jeg meg å gjøre denne forenklingen, så noen flere kan få muligheten til se det på denne måten. (Vis det til elevene også da 🙂 )