Akkurat nå foregår Forskningsdagene 2018, og som vanlig inviterer Universitetene i Oslo-området ungdommer fra videregående skoler i Oslo og Akershus til å komme på besøk og bli inspirert. Det er klart for årets UNGFORSK. Jeg er så heldig å få holde en av presentasjonene under temaforelesningen Kroppen og naturen på Blindern denne uka.

Jeg har valgt å snakke om et av de mest aktuelle, fascinerende og viktigste temaene jeg vet når det handler om kropp og helse, nemlig vaksinedekning. Dermed var valg av tittel relativt opplagt:

Statistrikk: Rett og vrangt om vaksinedekning

Omtalen i programmet har jeg skrevet selv:
Stadig flere mennesker kan forvente å leve et langt liv, en viktig årsak til det er vaksiner. Vaksinering har blitt så effektivt at mange har glemt hvor farlig de smittsomme sykdommene faktisk var, og velger å ikke vaksinere seg. Hvor stor vaksinedekningsgrad må til for at de smittsomme sykdommene skal holdes under kontroll? Dette har Kathrine heklet og strikket.

Presentasjonen skal holdes tre ganger i morgen og tre ganger på torsdag, og umiddelbart etter dette, kommer jeg til å legge ut hele greia her på bloggen.

Da jeg laget forsiden til presentasjonen i dag, ble jeg helt betatt av hvordan kikhostevaksinedekningsponchoen til forveksling ligner gode, gamle Pac-Man:

, og jeg brukte en god stund på å gruble på og teste ut hvordan jeg kunne omarbeide hele foredraget mitt til å bli en kikhostevaksinedekningsponcho-Pac-Man-versjon av fortellingen om kampen som immunsystemet kjemper når den blir angrepet av kikhostebakterier. Ironisk nok kan jeg påstå å ha blitt bitt av formidlingsbasillen (pun intended). Jeg fikk det ikke til i dag, men kanskje du som leser dette har ideer til hvordan det kan løses?

Eller er det kanskje ikke bryet verdt, når virkeligheten allikevel kan sies å overgå både gode forskningsformidlingsidéer og gamle dataspill. Noen ganger er holder det å bare vise hva som skjer:

Velkommen til dere som skal komme og høre på, tusen takk til dere som var der i dag (i morgen), og til Tone for lån av polioponcho nå som min egen kikhostevaksinedekningsponcho er utlånt til Beijing design week for å pryde catwalken der på fredag (spennende!!).