Hva er vel skumlere enn en smittsom sykdom som løper løpsk?*

Jeg har laget to ting i oransje og grå/svart med reflekstråd til årets Halloween:
1) En slags «pynt» som viser hvordan en sykdom med smittetall på 2 sprer seg.
Og
2) En pulsvante som viser hvordan en sykdom med smittetall på 1, 2, 3 og 5,5 sprer seg.

Dingsen først. Dere som har lest denne bloggen en stund vil kanskje gjenkjenne dette som en spesialutgave av tidligere smittsomme hekletøy. (Her og her.) Dette er en epidemi som sprer seg uhyggelig fort:

Det hele starter med én syk som smitter to. Dette er den svarte tråden som kommer snikende inn på beste virus-vis fra venstre side på bildet: Det er en rekke med luftmasker ender i en liten omgang med to svarte staver, altså to syke.

Disse to smitter to hver, og nå er det fire syke (den første omgangen med oransje har fire staver, to i hver av de svarte).

Disse fire smitter to hver, og i neste omgang er det allerede 8 syke (den første omgangen med svart og grå reflekstråd har 8 staver, to i hver av de oransje). Antallet fortsetter å dobles hver omgang: 16 syke, 32 syke, 64, 128, 256,…

Det er det et smittetall på 2 betyr: hvert sykdomstilfelle gir i gjennomsnitt to nye tilfeller. (Oppskriften forklares her.)

Som sagt: Denne sykdommen sprer seg med lynfart!

Både Spanskesyken og Ebola antas å ha et smittetall i denne størrelsesordenen. Skummelt!

Men det finnes sykdommer som er enda mer lynraskt smittsomme enn dette, og som har smittetall på både 3, 5,5 og helt opp til 18! Det siste er ikke bare råskummelt, jeg tror også det er tilnærmet umulig å strikke eller hekle, for å øke 18 masker i hver maske tror jeg vil begrenset fysisk av plassen det tar, og slitestyrken på tråden.

Men smittetall på 1, 2, 3 og 5,5 er helt innafor, i hvert fall hvis du bare satser på å hekle en omgang med smitte. Og det er akkurat det objekt nummer to, pulsvanten, viser.

Strikk en oransje pulsvante:

Start i ytterkanten av pulsvanten, øverst i vrangborden, og hekle i annenhver omgang oppover: Hekle 5 staver, 6 staver, 5 staver, 6 staver, helt til du er i toppen og har en ekkel, stiv og ruglete kant. Dette symboliserer et smittetall på 5,5.

Hopp over 4 masker, og hekle en ny rad i annenhver omgang oppover, men nå hekler du 3 staver hver gang til du er i toppen. Dette tilsvarer et smittetall på 3.

Hopp over 4 masker, og hekle en ny rad i annenhver omgang oppover, men nå hekler du 2 staver hver gang til du er i toppen. Dette tilsvarer et smittetall på 2.

Hopp over 4 masker, og hekle en ny rad i annenhver omgang oppover, men nå hekler du 1 fm i annenhver omgang til du er i toppen. Dette skal verken snurpe eller bøye vanten, og tilsvarer et smittetall på 1, med andre ord en situasjon der antallet syke verken øker eller synker. Mer om det her.

Voila: Du har nå en lekker Halloween-vante som du kan bruke når du stikker hånda ned i godteribollen som 10 andre unger også har stukket hendene sine nedi. Et smittespredningseldorado! Trick or treat? Hoho, spør du meg, så spør jeg deg!

Finn frem et stretchlaken, og årets antrekk er klart!

Det er kanskje litt sent å lage disse effektene til årets feiring, uansett hvor raskt du strikker, men jeg lover å være ute i bedre tid med dette innlegget neste år.

* Det måtte i så fall være å bli påkjørt av en bil. Bruk refleks! Eller strikk med reflekstråd!