Hei alle sammen! Har dere hatt en herlig påske? Her kommer løsningen på påskemysteriet!

Det manglet ikke på frampeik om både mysteriet og løsningen av det i blogginnlegget om BIAS-gruppa:

Fishy I: Kva? Driv eventministeren og frampeikar gjerningsmannen?

Fishy II: Klart vi vet at niser ikke er fisk, men derimot fiskespisende, små tannhvaler.

…, på Statistrikks instagramkonto:

…, i radioen:

Fishy V: Etter å ha sett Ylvis, ser dette veldig tvilsomt ut. Tilfeldig? Neppe!

…, eller i Abels tårn-gruppa, for den saks skyld:

På facebook-sida til BIAS var det vårslipp av alle mulige forslag til løsninger fra første dag, og det gikk ikke lenge før prorektor for utdanning var innom sin gamle arbeidsplass:

Og ganske riktig, løsningen var rett og slett:

Biologen! Fordi «Torgeir ville stoppe all fiskerelatert forskning»!

De fleste som hadde lagt igjen svar hadde funnet frem til riktig løsning, og noen virket ekstra engasjert og glad for å ha funnet løsningen:

Nydelig bildecollage. Men ikke alle detaljene er riktige, se nedenfor.

Selve oppgaven er i følge en kommentar på facebook-gruppa Abels tårn en klassiker fra 60-tallet. Strålende – vi på NMBU er veldig for gjenbruk! Event-minister Hilde har praktisert mysteriet tidligere også, og blitt møtt med like stor begeistring som vi ble da vi delte ut påskemysterie-ark på Ås like før påske. Bare smilende og fornøyde folk, bortsett fra den ene mottakeren som så vantro ut da Hilde og jeg kvitret «Hei! Gruppelederen vår er død! Hjelp oss å finne morderen!», og som reagerte med forferdelse: «Er det SANT?!»

Neida, det er ikke det, altså. For det første er det ikke sånn vi formidler dødsfall i gruppa:

Dessuten, foruten at Torgeir slett ikke er død, har han heller ikke tenkt å stoppe all fiskeforskning. Og biolog og fiskeforsker Jon Olav er ikke mistenkt for noe annet enn å møte opp på jobb andre påskedag (enda det fortsatt er påskeferie)*. Men her er det tydelig et behov for en faktasjekk. For noe av det som står i oppgaven er sant og andre ting er bare fake news.

Torgeir & the usual suspects + 1 (- 1): Hilde, Torgeir, Jon Olav, Thore, Trygve og Lars. Trygve var ikke på lista over de mistenkte (og jeg er ikke på bildet).

Her er fleip eller fakta, rom for rom fra venstre mot høyre:

På det gule rommet sitter Hilde. Hilde har doktorgrad i bioinformatikk og er en av de ivrigste statistikkforeleserene på gruppa, men i påskemysteriet går hun under betegnelsen pedagogen. Hun er den eneste av oss som både er utdannet pedagog og som har jobbet som mattelærer på videregående (hun elsker det!). Hun kjører Tesla, og er så selvskreven som eventminister at motivet kunne vært sant det også: «Torgeir ville bruke mindre penger på sosiale events». (Men det vil han jo ikke!) Dessuten drikker ikke Hilde vann: Hun spiser kake!

Fleip eller fakta? (Te ble byttet ut med Melk, på oppfordring)

På det neste rommet (blått) sitter statistikeren: Han som har vært professor i statistikk siden han var 36 år, altså Thore. Thore var min mentor da jeg begynte på Rikshospitalet i 1999, og i artikkelen Drømmejobben, statistisk poliklinikk og n=3 i Tilfeldig gang fra 2001 kan dere lese hvordan det var. Jeg liker å skryte av at vi lo veldig mye på kontoret og at Thore lærte meg å bli en pragmatisk biostatistiker. (Så biostatistikeren i påskemysteriet er meg.)

Statistikeren har på sin side forsket så mye innen genetikk og rettsmedisin at motivet «Torgeir ville bruke for mye penger på bioinformatikkonferanser» er fullstendig urimelig – Thore er jo nesten bioinformatiker selv. Champagnen er vi også litt usikre på. Men med alle artiklene og kandidatene og prosjektene har han fått gjennom, synes vi sprudlevann var en god idé. Forresten, det er sant – eller ikke: Thore løper jevnlig rundt på campus for å finne lader til sin Mitsubishi Outlander – ikke Hyundai.

På det midterste rommet (rødt) sitter bioinformatikeren Lars. Lars programmerer og programmerer, han har doktorgrad i julestjerne, og er den eneste jeg vet om som har sitt eget superhelt-alter-ego: Han er rett og slett «Dr Julestjerne», og har tilhørende superhelt-drakt. Klart han vil bruke mer penger på julepynt! Dessuten har han skrevet bok om isfiske og fiske på isen. Du visste kanskje heller ikke at det var to forskjellige ting? Ikke jeg heller, inntil jeg leste boka til Lars. Den er særdeles velskrevet, og selv jeg som ikke er særlig interessert i isfiske (eller fiske på isen) lo godt underveis. Volvo=Øl, står det på lappen min. Jepp. Sant det også! Ikke samtidig da, så klart.

Hilde feirer vel gjennomført doktorgrad – veiledet av en vaskeekte superhelt.

På naborommet mitt (sant i virkeligheten også) sitter biologen. Eller systembiologen. Som også er førsteamanuensis i biostatistikk, akkurat som meg. Men der jeg bruker penger jeg har fått fra Forskningsrådet til å kjøpe garn, knapper og glansbilder, bruker Jon Olav sine forskningsrådpenger til å ansette stipendiater og postdoktorer for å forske på laks. Litt av pengene har han også brukt på å få laget denne animasjonsfilmen som viser hva forskningsprosjektet hans, Den digitale laksen, handler om:

Om Torgeir hadde villet stoppe all fiskerelatert forskning, hadde den kaffedrikkende biologen på det grønne rommet hatt et vanntett motiv. Sykler gjør han også, så her stemmer alt.

På det hvite rommet helt til slutt i rekka sitter biostatistikeren. Motivet mitt er inspirert av det oppdiktede slagordet «Ingen skal få karakterer under gjennomsnittet!» (hehehehe, tygg litt på den!) og av høydemålingene jeg har gjort av BIAS-gruppa. De viser, blyant på vegg, at jeg med mine 169 cm er lavest. Torgeir rager øverst med sine 190 cm, men med ham ute av veien ville jeg fremstå som litt høyere. Og joda, melk drikker jeg i bøtter og melkespann, og Toyotaen min står parkert foran Meieribygget hver dag.

Dere lurer kanskje på hvem som vant, og hva den som vant, vant? Trekningen foretas på Meieribygget i morgen og kunngjøringen gjøres i løpet av morgendagen. Forvent en viss premieutdelingsseremoni!

Inntil videre kan jeg røpe så mye som at gevinsten er en smule fishy!

* Åstedet for bildet «Påskemysteriet del II» som Hilde og jeg fikk i dag ble umiddelbart gjenkjent som Meieribygget, så vi anser saken som løst.

Påskemysteriet del II Foto: JO Vik