I siste nummer av strikkebladet «Bladet garn» finner du ikke bare lesverdige artikler, gode oppskrifter på lekre strikkeplagg og tilhørende delikate bilder: Du kan også lese flere spaltedesimetre om statistikk. (Gjett hvem som har fått lov å utfolde seg med sitt yndlingstema!)

Du kan også lese om designprosessen som ledet frem til den aller første statistrikkeoppskriften på trykk i et ekte strikkeblad. Det er et sjal/skjerf som har fått navnet «The Gayssian». Klarer du å gjette hvilken av de følgende ni instagrambildene til Bladet garn som viser «The Gayssian»?

Lurer du på hvorfor sjalet/skjerfet heter det det gjør? Kjøp siste nummer av Bladet garn og finn det ut.
Lyst til å strikke et selv? Kjøp siste nummer av Bladet garn, så får du oppskriften.
Interessert i et abonnement på et lesverdig og lekkert strikkeblad? Bestill på nettsiden til Bladet garn, og gled deg til det ligger i postkassa di.
Spent på om oppskriften kommer på andre språk? Ja, det gjør den! Bladet garn oversettes og kommer også ut på engelsk om få uker!

I bladet lovet jeg å vise bilder av de tre andre fargekombinasjonene/garnalternativene som ble oppgitt. Her kommer de, alle tre.

La oss starte med luksusgarnet, altså det som er strikket med dobbel tråd av Lang Yarns Mohair luxe.

Dette garnet er dyrt, spesielt når du trenger 20 ulike farger. Til gjengjeld er både fargene og kvaliteten helt vidunderlig. Garnet har en egen glans som gjør at fargene minner meg om glassmalerier, til tross for at det er pusete. Og når du først har tatt på deg dette vidunderet i silke og mohair, har du ikke lyst til å ta det av igjen.

Jeg har strikket regnbuefarget skjerf av dette garnet før, og har fortsatt liggende rester av de nylig utgåtte olivengrønne fargene. Jeg synes dette er nydelige farger som gir like nydelige fargeoverganger, så siden de har akkurat gått ut, så det vil være god sjanse til å finne dem hos forhandlere som selger dette garnet. Det er verdt en sjekk. Den mørke fiolette fargen med et snev av glitter i er imidlertid noe eldre , så den kan være vanskeligere å få tak i. I så fall er mørk lilla Erle en svært god erstatning.

Dette skjerfet blir litt saftigere i fargene enn det skjerfet i hovedoppskriften som også er strikket med dobbel tråd, selv om det også hovedsaklig er strikket av Mohair luxe.

Endepynt: Glassmaleri-inspirert.

Så en rimeligere variant av «The Gayssian». Siden dette strikkeprosjektet trenger 20 ulike farger med fine fargeoverganger, er det ikke alle garntyper som er aktuelle. Jeg brukte mye tid på å få en ok palett i Plum (det sjalet i hovedoppskriften som er strikket i enkel tråd). Da var det mye enklere å finne nyanser i Finull, selv om det også tok sin tid.

Finull, altså! For en eksplosjon av farger!

Endepynt: Gilde plastøredobber kjøpt på salg på Accessorize. Jeg valgte å tove Finullskjerfet bittelitt: Fuktet det og kastet det i tørketrommelen et kvarters tid. Da blir det litt tettere. Det ble kanskje litt i stiveste laget, så hvis du har lyst til å tove for å få en litt mer puste overflate, anbefaler jeg å gå opp en halv pinnestørrelse når du strikker det.

For den som synes det kan bli vel mye fargeeksplosjon, er det siste garnalternativet en duset versjon av Finull-sjalet. Det oppnår du ved å kombinere en tråd Finull med en lys grå pusetråd. Se så forskjellige de blir!

Det har blitt mange lignende skjerf etter hvert, og noen har lurt på om jeg strikker alle selv. Det slipper jeg heldigvis, for jeg kjenner noen fantastiske test-strikkere:

Teststrikkernabo Kjersti strikket den florlette varianten i enkel tråd Plum som er presentert i Bladet garn,

og kollega Siri @skokrem strikket begge de to Finull-variantene. Tusen, tusen takk til dere begge – dere er altså så greie, og så strikker dere så pent!

Hva venter du på? Kanskje på at butikken skal åpne på attende mai, så du kan kjøpe det siste nummeret av Bladet garn? Uansett: Ha en fargerik og feiende flott 17. mai, og feir lovene, for

#loveislove!